Idén is zászlóbírságot kapott Antal Árpád sepsiszentgyörgyi polgármester

Bár Háromszéken cserélődtek a prefektusok, a szokások megmaradtak. Sepsiszentgyörgy március 15-ei kidíszítéséért idén is megkapta büntetését Antal Árpád polgármester. 

Iulian Constantin Todor prefektus a kormányhivatal honlapján nyilvánosságra hozott közleményében egyenesen felelőtlennek nevezi a sepsiszentgyörgyi elöljárót, amiért a koronavírus járvány idején sem biztosítja az ország törvényeinek betartását a csendes és békés együttélést a megye minden lakója számára. 

A háromszéki prefektus azt kifogásolja, hogy Antal Árpád a magyar nemzeti ünnepen a város főterén kitűzött magyar zászlók mellé nem helyezett ki ugyanannyi román zászlót is. Személyes hangvételű közleményében Iulian Constantin Todor prefektus kifejti: „Miközben világjárvánnyal küzdünk, a világ minden államának hatóságai a legjobb intézkedéseket hozzák a COVID-19 vírus, az emberi lény láthatatlan és kiszámíthatatlan ellenségének leállítására, mélységesen csalódtam egy helyi vezető hozzáállásában, aki nem értette meg ezekben a pillanatokban sem, hogy az ország törvényeinek a betartása biztosítja a csendes és békés együttélést a megye minden lakója számára”. 

A háromszéki kormánybiztos ugyanebben a hangnemben folytatja és kifejti, hogy „ezekben a nehéz időkben Sepsiszentgyörgy polgármestere újra megszegte a törvényt – mint ahogy tette az elmúlt években, amiért már kapott büntetést – és a magyarság ünnepén a városban nem tűzött ki minden magyar zászló mellé egy románt lobogót is”. 

Végezetül megállapítja: nem hiszi, hogy ha a polgármester betartja a törvényt, az esemény veszített volna a jelentőségéből. A háromszéki prefektus úgy véli: „más érdekek állnak a háttérben, de azok nem Kovászna megye és nem Sepsiszentgyörgy lakosságának érdekei”.

„Mi köze a zászlóknak a járványhoz?”

Az újabb március 15-i ünnephez köthető prefektusi zászlóbüntetésre, megkeresésünket követően Antal Árpád Facebook-oldalán reagált: „A Kovászna megyei prefektus nem fogta fel, hogy a koronavírus az ellenség, nem a magyarok. Amit viszont én nem fogok fel: mi köze a zászló(k) kitűzésének a járvány megelőzéséhez vagy épp terjedéséhez? Kíváncsi vagyok, kinek mi jut eszébe. Nekem csak ennyi: #maradjotthon”, írta Sepsiszentgyörgy polgármestere. 

Mint ismert, a korábbi háromszéki prefektus tavaly március 14-én és 15-én kétszer 5 000 lejre büntette meg Antal Árpádot ugyancsak arra hivatkozva, hogy a magyar zászlók mellé nem tűzött ki egyforma számban román zászlót is. Az elöljáró megfellebbezte a büntetést, de a Kovászna megyei törvényszék jogerősen jóváhagyta a tavalyi prefektusi bírságot.

Kapcsolódók

banner_bcxvIA0Y_2.jpg

Kimaradt?