Koronavírus: az intézményes oktatás szünetel, de mi történik a bentlakásokkal?

„Nagyjából kiürült a campus: esténként az ablakok fényéről tudom, hogy többen vagyunk” – mondta el a Maszolnak Buryán Tünde, a kolozsvári Babeș-Bolyai Tudományegyetem magyar tagozatáért felelős diákalprefektus. Közlése szerint minden intézmény azt ajánlotta, hogy menjenek haza a hallgatók, de engedményt adtak azoknak, akiknek az egyetem mellett otthonról nem végezhető munkájuk van. A kijárási tilalom miatt kevesebb bentlakás maradt nyitva, a diákokat pedig csoportosították és többeket átköltöztettek más épületekbe, hogy ideiglenesen legfennebb két tanuló tartózkodhasson egy szobában.

A dolgozó diákokon kívül még az Erasmus-program keretében érkezett külföldi tanulók maradtak a bentlakásokban, viszont ők már február végétől Kolozsváron tartózkodnak. Arról azonban semmit sem tudnak, hogy hazamehetnek-e a közeljövőben – számolt be a diákalprefektus, hangsúlyozva, hogy minden lakó betartja az intézkedéseket, ezért nincs pánik és egymásra mutogatás az épületekben.

Megtudtuk, minden bentlakás rendelkezik egy bizottsággal, amelynek tagjai a bentlakókért felelnek. A bizottság a rendkívüli helyzetben körüljárta a szobákat, ellenőrizte, kikérdezte az ott lakókat arról, hogy van-e munkahelyük, és ha igen, végezhető-e otthonról a feladatuk. „Nem kényszerítettek senkit hazamenetelre, de javasolták, hogy akinek nincs munkája, vagy távolról is végezheti a munkáját, inkább költözzön haza erre az időre” – magyarázta Buryán Tünde.

Az is megtudtuk, hogy a hátramaradt lakók szobabeosztását átrendezték: a járványhelyzet kezdetén a szobákban maximum három diák lakhatott, ez a kijárási tilalom bevezetésével változott, jelenleg minden szobán két személy osztozik, ügyelve a távolságtartásra. A fertőtlenítést annyira komolyan veszik, hogy már a bentlakás ajtajában rendelkezésükre áll egy „szőnyegszerűség”, amelyen keresztülhaladva megtisztulnak, fertőtlenítődnek a cipőtalpak, az épületben pedig elérhetőek, és folyamatosan újratöltöttek a kézfertőtlenítők.

Az idegenek ki-bejárása szigorúan tilos, látogatásokat nem engedélyeznek a bentlakásokban, az ott lakóknak pedig lakhelyelhagyási nyilatkozatokat kell kitölteniük, ha elintéznivalójuk akad. Az egyházi tulajdonban lévő bentlakások is hasonlóképpen jártak el, annak ellenére, hogy kezdetben ragaszkodtak ahhoz, hogy minden bentlakójuk hazaköltözzön, végül az épületeikben lakó dolgozó egyetemisták is megtarthatták helyeiket.

A bentlakásbizottságok minden ajtóra szigorú utasításokat aggattak, így az összes egyetemista, kapus és adminisztrátor tudja, mi a feladata. Az utasítások mára már magyar, román, angol és német nyelven is elérhetőek, és a következőket tartalmazzák:

 

  • A  bentlakás kapusa vagy adminisztrátora annak függyvényében, hogy az érkező diák mit jelent be, telefonon értesíti a kolozsvári közegészségügyi igazgatóságot (DSP Cluj) arról, hogy a diák honnan érkezett.
  • Megérkezéskor a diákoknak kötelezően ki kell tölteniük a közegészségügyi igazgatóság (DSP) által küldött dokumentumot, és ezt továbbítaniuk kell e-mailen az epidemiologie@dspcluj.ro címre.
  • Abban az esetben, ha a diák nem jelzi, hogy a vörös vagy sárga zónából érkezett vissza, és ez utólag kiderül, a jelenlegi törvénykezés alapján részesül büntetésben.
  • Abban az esetben, ha a DSP kórházi ellátást javasol a diáknak, a bentlakás kapusa vagy adminisztrátora köteles a diákot kórházba küldeni mentővel, a 112-es telefonszámot tárcsázva.
  • Ha házi karanténra kerül sor, akkor azt javasolják, hogy utazzon haza, de ha ezt nem tudja megoldani, a bentlakás felajánl egy külön szobát erre a célra.
  • A házi karantén címét a Szociális Osztály vezetője, Monica Ghiolțan közli, miután a bentlakás kapusa vagy adminisztrátora felveszi a kapcsolatot vele és Tudor Mureșan diákprefektussal.
  • Abban az esetben, ha a bentlakás kapusa vagy adminisztrátora nem ér el senkit a közegészségügyi igazgatóságtól (DSP), rögtön értesítenie kell a Szociális Osztályt, annak érdekében, hogy minél gyorsabb megoldást találjanak a kialakult helyzetre.
  • A bentlakásban töltött karantén esetén fontos, hogy ha a diák észleli magán a vírus tüneteit, azonnal értesítse a közegészségügyi igazgatóságot (DSP), a mentőt, a Szociális Osztály vezetőjét és a diákprefektust. Ugyanakkor a bentlakás adminisztrátora és kapusa is értesíti a Szociális Osztály vezetőjét és a diákprefektust.
  • Azon diákok számára, akik karanténban vannak a bentlakásokban, a Hașdeu Étkezde biztosítja az étkezést. A Szociális Osztály vezetőjé értesíti a kantin vezetőjét, Mihaela MAiert arról, hogy kik azok a diákok, akik az ellátásban részesülnek.
  • Az adminisztratív személyzet és a diákok kötelesek a BBTE akadémiai szellemében megfelelő módon viselkedni, és választékos nyelvezetet használni.
A romániai koronavírus-helyzettel foglalkozó hírfolyamunkat itt találja.

Kapcsolódók

banner_bcxvIA0Y_2.jpg

Kimaradt?