A koronavírus-fertőzést kimutató berendezésre gyűjtenek Maros megyében

Közadakozásból vásárolna koronavírus-fertőzést kimutató berendezést és a hozzá szükséges anyagokat a Maros Megyei Klinikai Kórház. Ovidiu Gîrbovan, az egészségügyi intézmény igazgatója a kórház hivatalos Facebook-oldalán tette közzé a felhívását – elsősorban a nagy cégek segítségére számít, de magánszemélyek kisebb adományát is elfogadják. 

A laboreszköz ára 70 ezer euró. Az indoklás szerint így sokkal hamarabb kiszűrhetők a fertőzöttek és hatékonyabban elkülöníthetők a közösség egészséges tagjaitól. Az egészségügyi minisztérium korábban a fővárosi mellett a temesvári, jászvásári és kolozsvári járványkórházat szerelte fel a COVID 19 vírus kimutatására alkalmas eszközzel. Azóta Szeben és Fehér megye is beszerzett már egy-egy ilyen laborgépet.

 

Marosvásárhelyen az ország többi városához hasonlóan szigorításokat vezettek be. A tömegközlekedés a szokásos rend szerint működik, de az autóbuszokat fertőtlenítették, a hét folyamán az utcákon is megteszik ezt. A közhivatalok nyitva vannak, de csak sürgős esetekben fogadják a lakókat. Az uszodák az oktatási intézményekhez hasonlóan zárva vannak, sok helyen elmaradnak az edzések, az iskolán kívüli vallásórák és egyéb tevékenységek. 

A napi piac nyitva tart, a Hadsereg téri piac árusait azonban hiába keresik a vevők. A bevásárlóközpontok szintén nyitva tartanak, de a Lidl-be csak kisebb csoportokban engedik be a vásárlókat.

A koronavírus romániai terjedésével kapcsolatos legfrissebb információinkat itt találja.

(Címlapi illusztráció forrása: Facebook

Kapcsolódók

Kimaradt?