Rendkívül szigorú rendelkezéseket jelentett be a CNSSU

A különleges sürgősségi helyzetekkel foglalkozó országos bizottság (CNSSU) betiltotta szombaton azokat a beltéri kulturális, tudományos, művészeti, vallási, sport és szórakoztató rendezvényeket, ahol a résztvevők várható száma meghaladja az ötvenet. A tiltás kiterjed a gyógykezelő helyiségekre, fitnesztermekre, SPA és kozmetika szalonokra, játéktermekre és kaszinókra is.

Szombat délutánig 108 személynél igazolták a vizsgálatok a koronavírus jelenlétét, közülük hatot gyógyultnak nyilvánítottak. A fertőzötteket a bukaresti, a iaşi-i, a kolozsvári, a craiovai, a temesvári és a konstancai központokban kezelik. A megfertőződöttek megyék szerinti eloszlása a következő: Bukarest (31), Temes (11), Hunyad (14), Konstanca (7), Iaşi (5), Krassó-Szörény (4), Kovászna (4), Dolj (3), Brassó (2), Mehedinţi (2), Maros (2), Gorj (2), Kolozs (2), Neamţ (2), Olt (2), Bákó (1), Bihar (1), Buzău (1), Galac (1), Máramaros (1), Prahova (1), Suceava (1), Vrancea (1) és Ilfov (1).

Az ország területén jelenleg 2652 személy van intézményes karanténban, további 14.573-at lakhelyükön különítettek el. Országos szinten 2929 koronavírus-tesztet végeztek el, ezek közül 2827-ben negatív eredményt kaptak.

Romániában a harmadik fokozatába (101 - 2000 fertőzött) lépett a járvány Romániában, amely 'a vírus széles körű, folyamatos terjedését' is jelenti, amely jelentős nyomást fejt ki az egészségügyi rendszerre. A járvány harmadik fokozatában esedékes, de már ennek kihirdetése előtt gyakorlatba léptetett intézkedések közé tartozik az emberek közötti személyes kapcsolatfelvétel és a kollektív tevékenységek korlátozása, a világjárványra vonatkozó felkészülési terv alkalmazása, az utazások bejelentésének kötelezettsége.

A hatóságok 33 ügyben 42 személy ellen indítottak eljárást a betegségek leküzdésének meghiúsítása miatt. A hazai lakosság tájékoztatása érdekében létrehozták a 0800.800.358-as zöld számot, a külföldön élő románok pedig a +4021.320.20.20-as számot hívhatják.

A koronavírus romániai terjedésével kapcsolatos legfrissebb információinkat itt találja

Kapcsolódók

banner_bcxvIA0Y_2.jpg

Kimaradt?