Sepsiszentgyörgy felkészült a legrosszabbra, fertőtlenítik a várost

A sepsiszentgyörgyi önkormányzat készül a legrosszabb forgatókönyvre is, ha koronavírus terjedése miatt további szigorítások lépnek életbe, jelentette be Antal Árpád.

A város polgármestere szerint felkészültek arra, hogy az egyedülálló időseknek biztosítják az ételszállítást, de a helyi vállalkozókat is támogatni fogják az erre vonatkozó kormányintézkedésekkel összehangolva. Az elöljáró szerint nem kell pánikolni, ám komolyan kell venni a koronavírus-veszélyt, és fel kell készülni a további szigorító hatósági intézkedésekre.

Fertőtlenítik a köztereket és erre kérik a vállalkozókat is

Antal Árpád elmondta: olvasta a medium.com oldalon közzétett tanulmányt, amelyben pontokba foglalják, hogy a politikusok és közösségi vezetők milyen döntéseket, és mikor kell meghozzanak a koronavírus terjedése kapcsán, hogy lehető legkisebbre csökkentsék a károkat. Időt kell nyerni ezért fontos, hogy a fertőzés terjedésének folyamatát minél hosszabb időre kinyújtsák, hiszen ha rövid idő alatt sokan megbetegednek, nem jut mindenki minőségi egészségügyi ellátásához, mondta a polgármester.

Bejelentette, hogy a sepsiszentgyörgyi készenléti bizottság több döntést is hozott, amivel csökkentik a fertőzés terjedésének lehetőségét. A Tega köztisztasági vállalat a sepsiszentgyörgyi kórház szakembereinek segítségével fertőtleníti a város közterein lévő bútorzatot, padokat, buszmegállókat és játszótereket. A Multitrans közszállítási vállalat pedig egy szakcégre bízta az autóbuszok fertőtlenítését, és mindezt rendszeresítik. Antal Árpád arra kéri a boltokat és taxi-társaságokat, hogy kiemelten figyeljenek a higiéniára és fertőtlenítsenek.Mint arról beszámoltunk, Sepsiszentgyörgyön már bezártak minden kulturális és szabadidős létesítményt, bölcsődéket és idősek otthonát, a tanintézetek pedig az országos rendelkezés értelmében zárva tartanak.

Antal Árpád elmondta: a koronavírus-járvánnyal kapcsolatos kormánytájékoztatót lefordították magyar nyelvre is, és összesen 2000 plakátot helyeznek ki a tömbházak bejáratainál. Az önkormányzat arra is készül, hogy ha a koronavírus fertőzés elhúzódik, akkor le kell mondani az április végére tervezett Szent György Napokat is. Tárgyalásokat folytatnak a tervezett fellépőkkel, hogy ha elmarad az idei városnapok, akkor jövőre tartsák meg az idén elmaradó produkciókat.

A koronavírusos esetek száma növekszik, még a folyamat elején vagyunk

Mint arról beszámoltunk, Háromszéken szerdán azonosítottak egy 53 éves Kovászna városi asszonyt, aki férjével Olaszországban sízett, és ott megfertőződött. Értesülések szerint a hölgy egy közintézmény alkalmazottja, és miután hazatért Olaszországból, egy ideig még bejárt a munkahelyére, mielőtt házi vesztegzárba vonult. A Kovászna megyei egészségügyi hatóságok próbálják beazonosítani azokat, akikkel kapcsolatba került, hogy kivizsgálhassák, és felügyelet alá helyezhessék őket.

Antal Árpád emlékeztetett, hogy az elmúlt napokban 40 – 45 ezer ember érkezett Romániába Olaszországból, ahol a járvány európai gócpontja van. Mivel tanulmányok szerint a fertőzöttek száma kétnaponta megduplázódik, ezért a fertőzés terjedése kapcsán számolni kell azzal, hogy még a folyamat elején vagyunk, mutatott rá a sepsiszentgyörgyi polgármester, aki azt is hangsúlyozta, hogy nem kell pánikolni, mivel az élelmiszer- és gyógyszerellátás folyamatos lesz,  de figyelni kell kivel találkoznak és arra, hogy gyakran mossanak kezet. Sepsiszentgyörgyön jelenleg 23-an vannak otthoni elkülönítésben, és egy személy van intézményes karanténban.

Kapcsolódók

Kimaradt?