FRISSÍTVE - Koronavírus Romániában: újabb rendkívüli intézkedéseket jelentettek be a hatóságok

FRISSÍTVE: Betiltják a száz főnél nagyobb beltéri rendezvényeket, minden felsőoktatási intézményben a tanítás felfüggesztését javasolják, valamint a közintézményeket arra kötelezik, hogy szabjanak meg három időpontot alkalmazottaik számára a munka elkezdésére, illetve befejezésére. Ugyanezt javasolják bizonyos magáncégeknek is. Raed Arafat belügyi, és Nelu Tătaru egészségügyi államtitkár újabb rendkívüli indézkedéseket jelentett be szerdán a koronavírus terjedésének megfékezésének érdekében. 

Március 31-ig tilos lesz minden olyan beltéri rendezvényt szervezni, amelyre száz fősnél nagyobb tömeget várnak. Ide tartozik minden kulturális esemény, például a szigorítás érvényes a színházakra, mozikra, sporteseményekre, de a templomokra is, sorolta a belügyminisztérium katasztrófavédelmi részlegének (DSU) vezetője. 

"Ez azt jelenti, hogy a színházakban, mozitermekben vagy más, szintén zárt térben zajló események 100 fő alatti részvétellel rendben vannak, 100 személy fölött azonban nem. Azok a tevékenységek, amelyek megtarthatók a szabadban is - mint például bizonyos vallási tevékenységek, amelyek során nem kell mindenkinek bemennie a templomba – szintén kivitelezhetők" – fogalmazott. Raed Arafat újságírói kérdésre hozzátette, a mall típusú bevásárlóközpontokra, valamint hiper- és szupermarketekre nem vonatkozik a tiltás.

A román hatóságok továbbá az oktatás felfüggesztését javasolják az egyetemeken, szintén március 31-éig, valamint ugyaneddig a múzeumok működését is szüneteltetik. Ez a határidő a koronavírus terjedésének függvényében meghosszabbítható, hangsúlyozta a belügyi államtitkár.

A bentlakásban élő fiatalok sorsáról minden egyetem maga dönt, folytatta a DSU vezetője. Az oktatási intézményekre bízzák, hogy milyen megoldást találnak, Arafat felvetése szerint maradjanak azok a diákok, akik dolgoznak, és küldjék haza azokat, akik nem. Hozzátette, javasolt a távoktatási módszerek, például az online kurzusok használata ebben az időszakban.

Erre kérik a cégeket

Arafat rámutatott, az állami intézményeket arra kötelezik, hogy a tömegközlekedési eszközök túlzsúfolódásának elkerülése érdekében szabjanak meg három időpontot alkalmazottaik számára a munka elkezdésére, illetve befejezésére. Ezt azt jelenti, hogy például az alkalmazottak egy része 8 órakor, egy másik része 9 órakor, a többiek pedig 10 órakor kezdjenek. 

Ugyanezt javasolják a hatóságok a 99-nél több személyt foglalkoztató magáncégeknek is. „Az ajánlás Bukarestre és a megyei jogú városokra érvényes március 12-étől március 31-éig, és szükség esetén meghosszabbítható” – fogalmazott Arafat a belügyminisztérium székhelyén tartott sajtótájékoztatón.

Felfüggesztik a gyógyszerek exportját

Ugyanakkor hat hónapra felfüggesztik a koronavírusos megbetegedések kezeléséhez szükséges gyógyszerek és egészségügyi eszközök exportját - jelentette be szerdán Raed Arafat.

Az országos vészhelyzeti főigazgatóság vezetője szerint a rendelet hatálya alá eső készítmények és segédeszközök jegyzékét az egészségügyi minisztérium állítja majd össze.

Nem lehet eltitkolni, hogy ki melyik országból jött

A határrendészet figyelemmel követi az útmegszakítással Romániába érkező légi járatokat, az utasok nem tudják eltitkolni a hatóságoktól, hogy melyik országból indultak – közölte szerdán belügyminisztérium katasztrófavédelmi részlegének vezetője. Raed Arafat szerint volt már példa arra, hogy megkísérelték megtéveszteni a hatóságokat. Elmondta: jelenleg 752 személy van intézményes karanténban az országban, közülük 429-en Magyarországon, 23-an Szerbián, 70-en Bulgárián, 94-en Ukrajnán keresztül érkeztek Romániába. 

„Hangsúlyozni szeretném, hogy a határrendészet figyelemmel követ valamennyi útmegszakításos járatot, így a Romániába érkezők nem tudják eltitkolni, honnan indultak el” – hívta fel a figyelmet Arafat, példaként említve, hogy voltak, akik Olaszországból indulva Ukrajna érintésével Giurgiun keresztül léptek be az országba, és közben többször is átszálltak, hogy eltitkolják, honnan jönnek. „A felelősségérzetükre apellálunk, mert saját szüleiket, nagyszüleiket sodorják veszélybe” – tette hozzá. 

Az államtitkár ugyanakkor felszólította a külföldről érkezőket, hogy működjenek együtt a hatóságokkal a vírus terjedésének fékezése érdekében.

Komoly bírság a karantént megszegőknek

4 000 eurós bírsággal sújtják azokat a személyeket, akik nem tartják be a házi karanténra vonatkozó rendeletet, és a bírság többször is kiróható, ha az illető személy több ízben vét a szabály ellen, jelentette ki Raed Arafat.

"Ha szükséges, többször is kiróható ugyanazon, otthoni elkülönítésben levő személyre, ha többször elkapják, hogy elhagyja a lakását. Hunyad megyében két személyt bírságoltak meg, mert azt nyilatkozták, hogy Olaszország vesztegzáron kívüli vidékéről érkeznek, de a vizsgálatok során kiderült, hogy éppen a koronavírus által érintett térségből jöttek. Két Călăraşi megyei személy azt nyilatkozta a határnál, hogy otthoni elkülönítésbe mennek, de mindeddig nem érkeztek meg lakhelyükre" - fejtette ki a sajtótájékoztatón. 

Kedden az országba érkezők közül többen is megpróbáltak kibújni a karantén kötelezettsége alól, mondta még Arafat, hangsúlyozva, hogy senkivel sem tettek kivételt. "Megkérem a járvány sújtotta térségekből érkező személyeket, hogy értsék meg ezt a dolgot. Nem tehetünk kivételt senkivel. A gyermekes családoknak olyan szobákat biztosítottunk a karanténhelyiségekben, ahol együtt lehet a család" - fűzte hozzá a DSU vezetője. 

A sajtótájékoztatón hangsúlyozták: a hozott intézkedések továbbra is a megelőzést célozzák. 

Kapcsolódók

banner_bcxvIA0Y_2.jpg

Kimaradt?