Vezetés közbeni mobilhasználat: a parlament enyhített a törvényen

Módosító javaslatot fogadott el a képviselőház kedden ahhoz a tavalyi kormányrendelethez, amely megtiltotta a gépkocsivezetőknek, hogy vezetés közben mobiltelefont használjanak.

A módosítás értelmében a sofőröknek tilos vezetés közben továbbra is mobiltelefont használni, ám kivételt képeznek a tilalom alól a kihangosítóval rendelkező készülékek. A kérdésben a képviselőház volt a döntő ház. 

A kormány tavaly augusztusban hozta meg a rendeletet, amely megtiltja, hogy vezetés közben mobiltelefont vagy bármilyen más multimédiás eszközt tartson a kezében a jármű sofőrje. A KRESZ-t módosító javaslat a belügyminisztérium indítványára született meg. A rendelet értelmében 870-1160 lej közötti pénzbírságra és négy büntetőpontra számíthatott az a járművezető, aki kezét kép, hang, vagy írott szöveg rögzítésére, illetve visszaadására alkalmas készülékre teszi, miközben járműve mozgásban van. A kormányrendelet hatályba lépéséig csak a kezet szabaddá tevő kihangosító vagy fülhallgató nélküli mobiltelefon-használatot büntették, fele ekkora bírsággal. 

A belügyminisztérium szerint a szigorításra azért lett volna szükség, hogy csökkentsék a mobileszközök okozta figyelemmegoszlás miatt bekövetkező közúti balesetek számát. Ez ugyanis a leggyakoribb a közlekedés biztonságát veszélyeztető tényezők között. Romániában naponta átlagosan öten halnak meg autóbalesetekben. 

Kapcsolódók

Kimaradt?