Megtagadták a nadabi karanténba vonulást az Aradra hazatért vendégmunkások

A rendőrség és a csendőrség közbelépését kérte az Arad Megyei Közegészségügyi igazgatóság kedd este a nadabi karanténközpontban tetőfokára hágott indulatok lecsillapítására. Több tucat külföldről – a koronavírus által sújtott olasz vagy más országbeli területekről – hazatért vendégmunkás és turista megtagadta az intézményes vesztegzár alá helyezést.

Több helyi hírportál beszámolója szerint a karanténba küldött emberek „fellázadtak”, mert nem voltak megelégedve a körülményekkel, amelyeket a hatóságok az Aradtól majdnem 40 kilométerre lévő Nadabon, az aradi Vasile Goldiș-magánegyetem egyik épületébe biztosítottak számukra.

Ezzel szemben az Arad Megyei Prefektúra azt írta késő esti sajtóközleményében, hogy többen megtagadták a karanténba helyezést, mondván, hogy nem érzik rosszul magukat, nincsenek betegségre utaló tüneteik.

Constantin Cătană, a DSP igazgatója késő este a Digi24 televízióban azt nyilatkozta, hogy végül sikerült meggyőzni az ellenkezőket, hogy vonuljanak karanténba – egy meg nem nevezett másik helyszínen.

 

Az Országos Katasztrófavédelmi Bizottság döntése értelmében minden román állampolgárt, aki a koronavírus által érintett területekről tér haza, kötelező módon karanténba helyeznek 14 napra, és elvégzik rajtuk a teszteket, hogy fertőződtek-e a betegséggel. Mindenkit a lakcíme szerinti közegészségügyi igazgatóság vesz nyilvántartásba és helyez el, a nadabi „beutaltak” mind Arad megyei lakcímmel rendelkeztek.

A hírtelevíziók szerint a Nagylak–Csanádpalota autópálya-határátkelő belépő oldalán több kilométeres sor torlódott fel, a „hazamenekülő” román vendégmunkások órákig várakoznak az ellenőrzésre. A határrendészet forgalomszámláló Trafic Online alkalmazása kedd késő este „lefagyott”.

(Nyitókép: Csendőrök bevetésen | Illusztráció / specialarad.ro)

Kapcsolódók

banner_bcxvIA0Y_2.jpg

Kimaradt?