Elektronikus karkötőket adnak a koronavírus miatt elkülönítőben levőknek

A román hatóságok kedden bejelentették: elektronikus karkötőket akarnak bevezetni azok számára, akiket otthoni elkülönítőbe küldtek, miután járványügyi szempontból veszélyesnek számító – a koronavírus által érintett – térségekből érkeztek az országba.

„Így látni fogjuk, hogy otthon ülnek-e, vagy a plázákban lófrálnak" – mutatott rá Nelu Tătaru belügyi államtitkár. A bukaresti első kerületben kísérleti jelleggel bevezetett készülékek a viselő testhőmérsékletét is mérik, így a járványügyi hatóságok azonnal észlelik, ha viselője belázasodik.

A belügyminisztérium egyelőre 350 elektronikus karkötővel rendelkezik, a hét végéig pedig további 500-at, a következő hetekben pedig újabb 3000-et kap.

Országszerte jelenleg 107 embert tartanak megfigyelés alatt intézményesített karanténban, 11 ezret pedig otthonában szigeteltek el, miután olyan térségekből érkeztek az országba, ahol sok koronavírus-fertőzést regisztráltak. Vírusfertőzéssel 25 személyt szállítottak kórházba eddig, de ötöt már gyógyultnak nyilvánítottak.

(Nyitókép: Illusztráció | Fotó: promptmedia.ro)

Kapcsolódók

banner_bcxvIA0Y_2.jpg

Kimaradt?