Bihar megyében egyelőre nincs koronavírusos beteg

A Bihar megyei Közegészségügyi Igazgatóság és a prefektúra mai közlése szerint a megyében még senkinél nem mutatták ki a COVID-19 vírust.

A március 8-án karanténba került 16 személy tesztje negatívnak bizonyult: ők egy autóbusszal Olaszországból érkeztek Romániába, mint kiderült, a Moldovai Köztársaság állampolgárai.

Bár a tesztek egyelőre negatívnak bizonyultak, a karanténból kilenc embert – és további három, az úgynevezett „vörös zónából” érkező személyt – a járványosztályra szállítottak. Csökkent az önkéntes karanténban lévők száma, ők most 265-en vannak Bihar megyében: 144-en, akik bejelentették, hogy a vírus által érintett térségből jöttek, 121-en a hozzátartozóik.

Hétfőn egy Olaszországból érkező autóbuszt állítottak meg Nagyvárad közelében, miután a hatóságok olyan értesítést kaptak, hogy a „vörös zónából” érkezett utasok lehetnek rajta. Mind a 47 kérdőívet újra kiértékelték, így kiderült: a sárga (kevésbé veszélyeztetett) olasz országrészből érkeztek. A buszt továbbengedték, az utasoknak azt javasolták, hogy otthon vonuljanak 14 napra önkéntes karanténba, illetve értesítsék háziorvosukat, akinek pedig nincs, az forduljon a megyei közegészségügyi igazgatósághoz.

A borsi határátkelőnél hétfőn két embert azonosítottak, akik Olaszország vírus által érintett területéről érkeztek. Őket karanténba vitték, mintáikat Kolozsvárra küldték vizsgálatra.

A prefektúra egyébként hétfő délután azt is közölte, hogy sem a karanténok helyéről, sem az érintettekről nem közölnek részletesebb adatokat. A koronavírussal kapcsolatos információkat naponta közzéteszik a közegészségügyi igazgatóság honlapján, illetve a prefektúra Facebook-oldalán.

Kapcsolódók

banner_bcxvIA0Y_2.jpg

Kimaradt?