Székelyföldi gyerekeket vizsgáltak meg önkéntes orvosok

Sikeres volt a Nemzetközi Gyermekmentő Szolgálat (NGYSZ) idei első szűrővizsgálati kórútja Hargita megyében - állapította meg Molnár Márta, a szolgálat irodavezetője, akit a szekelyhon.ro című erdélyi portál szólaltatott meg vasárnap.

A szervezet 23 önkéntes orvosa és egészségügyi szakembere a héten Székelyudvarhelyen, Csíkszentdomokoson, Gyimesbükkön, Gyimesközéplokon, Csíkszenttamáson, Csíkdánfalván, Balánbányán és Csíkszeredában végezett szűrővizsgálatokat, kezeléseket. Három településen a fogorvosok végeztek szűrést, és a helyes fogápolást tanították meg a gyerekeknek.

Az irodavezető elmondta, elég sok gyereknél tapasztaltak látásproblémákat, a gyimesi csángó vidéken a szemész szakember sok gyereknek írt fel szemüveget, legalább harminc esetben pedig - mivel nagyon szegény családokról van szó - az NGYSZ fogja megvásárolni a szemüveget a gyerekeknek. Valószínű, hogy egy-két magyarországi műtétre is sor kerül a gyermekmentő szolgálat további támogatásával - tette hozzá.

A magyarországi EduKid Speciális Hallásdiagnosztikai és Fejlesztő Központ egy hallásvizsgáló készüléket adományozott a csíkszentmártoni Korai Fejlesztő Központnak. A vizsgálatok során több olyan gyereket találtak, akinek a tanulási gondjai hátterében hallásprobléma áll - ismertette Molnár Márta.

A Hargita megyébe érkezett mozgó fogászati busszal és nőgyógyászati szűrőkamionnal érkezett szakemberek munkája is roppant hasznosnak bizonyult - számolt be a Székelyhon.ro. 

Az önkéntes orvoscsoport évente kétszer utazik a romániai Hargita megyébe, ahol 2012-ben több mint tízezer vizsgálatot végeztek.

Az orvoscsoport látogatásával egy időben rendezték meg Csíkszentdomokoson a hagyományos Erdélyi Gyermek és Ifjúsági Focikupát, amelyet idén is az Aranycsapat tagja, a Gyermekmentő Szolgálat sportbizottságának elnöke, Buzánszky Jenő vezetett. A Székelyhon beszámolója szerint az általános iskolák számára kiírt vetélkedő döntőjére 24 csapat érkezett.

„Jó látni, hogy bővült a torna, hogy szinte minden olyan székelyföldi régió képviselve van, ahol élnek magyarok. Minden magyar gyerekkel meg kell szerettetni a labdarúgást, a sportot, a mozgást” - mondta a Székelyhonnak nyilatkozva az olimpiai bajnok, világbajnoki ezüstérmes labdarúgó.

Kimaradt?