Sógor Csaba: az EKE-t építve Erdélyt építjük

Az Erdélyi Kárpát-Egyesület (EKE) május 10–12. között ötödik alkalommal ünnepli meg az EKE napját, arra emlékezve, hogy 1891-ben, az Ígéret havának 12. napján kezdte el tevékenységét az Egyesület. A központi ünnepség ezúttal a Kolozs megyei Várfalván, az aranyosrákosi EKE-várban zajlott, melynek hivatalos átadására is sor került. A többnapos rendezvény szombati meghívottja Sógor Csaba RMDSZ-es európai parlamenti képviselő volt, aki beszédében az EKE tevékenységét méltatta.

Az Erdélyi Kárpát-Egyesület 1891. május 12-én alakult meg Kolozsváron. Ennek megünneplésére gyűltek össze pár napra az erdélyi természetjárók a Kolozs megyei Aranyosrákosra, az EKE várba, ahol a szervezet központját, a szimbolikusan EKE-várnak nevezett turistaházat is felavatták. ‚‚Az idei ünnep különleges számunkra, hiszen hosszú derengés után, az EKE meglévő bástyái mellé egy épülő vár kulcsát is átadhatjuk - mondta Dezső László, az Erdélyi Kárpát-Egyesület országos elnöke. - Ennek a kulcsnak nem szabad megrozsdáznia, tovább kell adni kézről kézre, generációról generációra’’.

Sógor Csaba az egyik legrégebbi civil szervezet több mint 120 éves kiemelkedő tevékenységét méltatta: ‚‚Ma mindenki tudja, hogy szükség van a civil szervezetekre, hiszen a polgári társadalmak összeverődése nélkül elképzelhetetlen lett volna az európai integráció’’- fejtette az erdélyi képviselő. Rámutatott, hogy a jelenleg 15 tagszervezettel működő EKE tevékenysége példaként szolgál, hiszen a természeti környezet és az épített örökség értékeinek tudatosítása és megőrzése, a menedékházak létesítése, az ifjúság természet- és környezettudatos nevelése, az ökoturizmus támogatása, továbbá a fizikai erőnlét, a lelki egyensúly, az életképesség, az önuralom és a csapatszellem fejlesztése, valamint a hagyományőrzés mind olyan értékek, melyek erősítésében az EKE oroszlánrészt vállal Erdélyben. 

"Az EKE-Vár átadásával újabb mérföldkőhöz érkezett az Egyesület, hiszen az ingatlan felújításával, a kert rendbetételével, a berendezések felszerelésével az erdélyi jővőbe fektetnek az ‚‚ekések’’ - tette hozzá Sógor Csaba, aki a szombat esti árverezés két résztvevőjét brüsszeli tanulmányi úttal jutalmazta.

Az ország legnagyobb turistaszervezete egyébként az EKE-napokon sem tétlenkedett, ugyanis az ünnepséget ismét önkéntes munkával egészítették ki az egyesületi tagok: a szombati nap folyamán Várfalván és Aranyosrákoson faültetésre került sor, emellett az önkéntesek az Aranyosrákos-patak medrét is kitisztították. Vasárnap a berkesi-szorosi túrával illetve a EKE-Vár kitísztitásával érnek véget az EKE-napok.

Kapcsolódók

banner_bcxvIA0Y_2.jpg

Kimaradt?