Lucian Mîndruțát kiszolgálták románul Székelyföldön

Otthon érezte magát a hét végén Sepsiszentgyörgyön Lucian Mîndruță, aki péntek este a HungaRomânisme című kiállításon vett részt. A televíziós újságíró a szekelyhon.ro-nak adott interjúban elmondta, legenda, hogy a székelyeknél nem adnak kenyeret, ha románul kéri a vásárló.

„Kenyeret nem vásároltam, mert diétázom jelenleg. (…) Viszont itt az egyik közeli üzletben vásároltam hűsítőt és egyéb apróságokat, és képzelje: adtak!” – számolt be a portálnak. Az újságíró a Székelyfölddel kapcsolatos román előítéleteket azzal magyarázza, hogy van néhány ember, akinek ellenségre van szüksége ahhoz, hogy saját sikertelenségét meg tudja magyarázni önmagának és másoknak is.

„Néhány embernek gyűlöletre van szüksége, mert nincs lelke szeretni, erősebbnek érzik magukat a gyűlölet által, mint inkább szeretnének. Én pedig úgy gondolom, hogy ez a viselkedés gyengeségre utal, és nem erősségre. Azt is gondolom, hogy Románia sokkal gazdagabb, ha tiszteli a lakosait, az embereket, ez az ország nem egy üres nappali, ahová bemész és nézed a tévét. (…) Fontos a sokszínűség, mert a sokféleségünk ad új ötleteket, és nem hiszem, hogy egy ideológia mentén kellene továbbmennünk, hanem a közös értékek által” – nyilatkozta Mîndruță.

Az újságíró elmondta, nagyon jól érzi magét Sepsiszentgyörgyön, és nagyon szereti Erdélyt, mert sokkal nyugodtabbak az emberek. „Szóval nagyon csendes, nyugodt itt az élet, nem is értem, hogy alakulhatnak ki viták egy ilyen helyen. A Facebookon például sokkal több a konfliktus, mint mondjuk a hétköznapi életben Erdélyben bárhol” – fogalmazott a televíziós szakember, aki korábban azzal hívta fel magára a figyelmet, hogy Facebook-oldalára „kitűzte” a székely zászlót.

Kapcsolódók

banner_bcxvIA0Y_2.jpg

Kimaradt?