Országos erdősítési kampány indult Romániában

Erdősítési kampányt indított pénteken a környezetvédelmi minisztérium, aminek keretében idén 53 millió facsemetét ültetnek, 2 500 új erdőt hoznak létre és 7 000 létező fiatal erdőt egészítenek ki szerte az országban.

Az Országnyi erdő elnevezésű projekt keretében Klaus Johannis államfő Ludovic Orban ügyvivő miniszterelnökkel és Florin Cîțu miniszterelnök-jelölttel közösen ültette el az első tölgyfacsemetét a Dâmbovița megyei Uliești-en, annak a Bukaresttől a Kárpátok hegyláncolatáig terjedő – a középkori török betörések idején a helyieknek menedékül szolgáló – Codrii Vlasiei erdőségnek a helyén, amelynek fennmaradt szigetei mára 35 ezer hektárra zsugorodtak.

Az államfő elfogadhatatlannak nevezte, hogy Románia a 21. században is ipari mértékű törvénytelen erdőirtással szembesül. Johannis a meglévő erdők, „Románia zöld aranyának” hatékonyabb védelmére és bővítésére szólította fel a hatóságokat. Rámutatott: Romániának kötelessége megőrizni a területén található, védettnek nyilvánított érintetlen erdőket, ugyanakkor szervezett és törvényes körülmények között kell hasznosítania a kitermelhető faanyagot.

Az államfő szerint az erdőt nemcsak oxigénforrásként, a légszennyezés ellenszereként fontos védeni: szerinte a klímaváltozás sivatagosodással fenyegeti Románia déli részét és ez ellen is az erdősítés lehet az egyik a leghatékonyabb védekezés.

Az erdészek szakszervezete szerint 2017-től mostanig a fatolvajok 90-szer támadták meg a szolgálatot teljesítő erdészeket, akik 40 esetben kórházi kezelésre szorultak. Az utóbbi években több száz erdész szembesült halálos fenyegetéssel, hatan pedig életükkel fizettek, amikor illegális szállítmányokat próbáltak megállítani. A Greenpeace romániai szervezete szerint évente 20 millió köbméter fa tűnik el erdeinkből, ami több a törvényesen kitermelhető 18 millió köbméternél.

Kapcsolódók

banner_bcxvIA0Y_2.jpg

Kimaradt?