Diszkriminálja a magyar diákokat a vizsganaptár: jövőre változás történhet

Januárban írt beadványukban a Hargita megyei tanács képviselői az oktatási minisztériumnak kifejtették: mind a kisérettségi, mind pedig az érettségi naptár jelenlegi formája diszkriminálja a magyar diákokat, mert míg ők magyar nyelv és irodalomból vizsgáznak, román anyanyelvű társaik pihenőnapot kapnak, és több idejük van a következő vizsgára készülni. Válaszában a szaktárca közölte, javaslataikat megvizsgálják és figyelembe veszik a 2021-es vizsganaptár kidolgozásánál.

Ferencz Salamon Alpár, a megyei tanács oktatási szakbizottságának elnöke elmondta: még januárban írtak beadványt (a dokumentum innen letölthető) az oktatási minisztériumnak. „Évek óta kérjük a minisztériumot, hogy tegyék át a magyar képességfelmérő időpontját a vizsganaptár végére, így a román és a magyar anyanyelvű diákok is egyenlő feltételekkel vehetnek részt az érettségi vizsgákon” – idézi a szakértőt a Hargita megyei tanács pénteki közleménye.

Válaszában (amely innen letölthető) a minisztérium biztosította a megyei tanácsot, hogy javaslataikat megvizsgálják és figyelembe veszik a 2021-es vizsganaptár kidolgozásánál. Borboly Csaba, Hargita Megye Tanácsának elnöke szerint azonban ez a kérdés nem várhat 2021-ig.

„Azt szeretnénk, ha ebben az ügyben már idén változtatnának. Akár 8., akár 12. osztályos diákokról van szó, életük meghatározó pillanatai ezek a vizsgák, ezért mindent megteszünk, hogy ne kudarcként kelljen megélniük, hanem sikerrel vegyék a kihívásokat. A vizsga ne akadályozza, hanem segítse a diákokat a jövőépítésben” – szögezte le a tanácselnök. 

(Címlapi illusztráció forrása: Antena 1)

Kapcsolódók

banner_bcxvIA0Y_2.jpg

Kimaradt?