Meglepetés érheti a húsvétkor Olaszországból hazatérő román állampolgárokat

Számolni kell azzal a lehetőséggel, hogy a húsvétkor Olaszországból hazatérő román állampolgárok nem családjaik körében, hanem intézményes vagy házi karanténban fogják tölteni az ünnepeket – figyelmeztetett egy interjúban a koronavírus-veszély kapcsán a Matei Balș Járványtani Intézet vezetője, Adrian Streinu Cercel.

A Medika Tv adásában a szakember úgy fogalmazott: ha csak nem szükséges, nem tanácsolja az Olaszországban élő román állampolgároknak, hogy húsvétkor hazatérjenek, mert a koronavírus terjedésének függvényében az a meglepetés érheti őket, hogy kórházi vagy otthoni karanténba küldik őket, írja a Hotnews

Hozzátette, természetesen nem lehet megtiltani a hazautazásukat, de a kint élő román állampolgároknak számolniuk kell azzal a lehetőséggel, hogy az ünnepeket a családjaiktól elzárva fogják tölteni. A bukaresti járványtani vezetője szerint a román hatóságok fel vannak készülve arra a helyzetre, ha húsvétkor sokan jönnek haza Olaszországból, ám addig, másfél hónap alatt még sok minden változhat a koronavírus terjedésének tekintetében, fűzte hozzá.

Az egészségügyi minisztérium államtitkára, Nelu Tătaru is arra kérte a külföldön élő román állampolgárokat, hogy lehetőség szerint ne jöjjenek Romániába. „Ha nagyon sürgős teendőik vannak, jöhetnek, de ha nem, mi azt javasoljuk, hogy maradjanak. Kerüljük az ilyen utakat, főleg az olyan országokból, mint Olaszország” – fogalmazott.  

Szerda este az olasz oktatási miniszter bejelentette: csütörtöktől március 15-ig minden olaszországi oktatási intézmény működését felfüggesztik a koronavírus-fertőzés terjedése miatti óvintézkedésként. A Covid-19 fertőzésnek már 107 halottja van, az igazoltan fertőzöttek száma 2 706-ra emelkedett, 55 százalékukat Lombardia, 19 százalékukat Emilia Romagna, 12 százalékukat Veneto tartományban regisztrálták. Olaszország többi részén alacsonyabbak az arányok. Intenzív osztályon 295 személyt kezelnek, 276 az eddigi gyógyultak száma.

(Címlapfotó forrása: Inquam Photos / George Călin)

Kapcsolódók

Kimaradt?