Koronavírus Romániában: az iskolákon múlik, mennyire korlátozzák a tevékenységeket

A tanügyminisztérium átiratban tájékoztatta a koronavírus veszélye miatt hozott szigorításokról a megyei tanfelügyelőségeket, ám ezek az intézkedések inkább ajánlásoknak tekinthetők, a teendők egy részét az iskolák vezetőségére bízták. Kolozs megyében egy iskola sincs bezárva influenza miatt – néhány intézményben részlegesen szünetel az oktatás –, a koronavírus veszélye miatt pedig 8 pedagógus van 14 napos házi karanténban megelőzés céljából, ugyanis nemrég Olaszországból tértek haza – tudtuk meg Török Zoltán főtanfelügyelő-helyettestől.

A Kolozs megyei iskolákban napról napra csökken az influenzás megbetegedéseknek a száma, mondta el a Maszolnak a megyei főtanfelügyelő-helyettes. Az iskolák minden nap reggel 10 óráig jelentik a tanfelügyelőségeknek a megbetegedéseket, innen pedig a minisztériumhoz továbbítják az adatokat.

Török Zoltán tájékoztatása szerint ha egy osztályban 3 influenzás gyermek van, kérni lehet a tanítás legfeljebb ötnapos felfüggesztését, valamint ha egy iskolaközösség több mint 20 százaléka hiányzik betegség miatt, pár napig szintén felfüggeszthetik az oktatást. Kolozs megyében azonban egy iskola sincs bezárva influenza miatt, néhol csak részlegesen szünetel az oktatás. Az influenzajárvány kontextusában hozzátette azt is: az iskolaigazgatók tudják, mit kell tenniük, megbetegedések esetén pedig naponta alaposan fertőtlenítik az osztálytermeket.

Az oktatási minisztérium március 3-ai összesítése szerint országszerte 2 634 tanulót érint az oktatás influenza miatti felfüggesztése, ez a szám azonban nem egyenlő az influenzában megbetegedett iskolások számával. Részlegesen szünetel az oktatás Maros, Temes, Fehér, Kolozs, Szilágy, Brassó, Szeben, Iaşi, Ilfov, Olt, Vâlcea, Ialomiţa, Constanţa és Suceava megye, valamint Bukarest egyes iskoláiban. Február 28-ai adatok szerint ugyanakkor 6 900 gyermek ült otthon az influenza miatt.

A koronavírus terjedésére való tekintettel is intézkedéseket javasolt a minisztérium. A megyei tanfelügyelőségekhez múlt hétfőn eljuttatott átiratban a szaktárca kéri, hogy függesszék fel vagy akár tiltsák be a külföldi utazással járó iskolai tevékenységeket, ám ha mégis lesznek ilyen utak, a tanfelügyelőségeknek tájékoztatniuk kell erről a közegészségügyi igazgatóságokat, feltüntetve az úticélt, az utazás időtartamát, a külföldre távozó tanulók és kísérőik névsorát. Hazatérésükkor orvosi igazolást kell mindannyiuknak felmutatni arról, hogy egészségesek.

A minisztérium ugyanakkor azt ajánlja az iskoláknak, hogy lehetőség szerint függesszék fel a diákok tömeges részvételével járó rendezvényeket: szimpóziumokat, konferenciákat, helyi vagy országos intézmények szervezett látogatását. A tárca ajánlásai között szerepel az is, hogy az Iskola másként hetet a tanintézményen belül szervezzék meg a pedagógusok.

A végső döntést az iskolák hozzák meg

Ennél pontosabb tájékoztatóval nem szolgált a szaktárca, így az is az iskolák vezetőségére van bízva, hogy mit tekintenek tömegrendezvényeknek, mely tevékenységeket függesztik fel, melyeket tartják meg mégis, erősítette meg érdeklődésünkre Török Zoltán Kolozs megyei főtanfelügyelő-helyettes.

Elmondta, külön rákérdeztek a már előre betervezett, jóváhagyott, országon belüli rendezvények, kirándulások sorsára, és mint kiderült, a minisztérium engedélyével ezeket meg lehetett szervezni. „Hogyha külföldi utazásról volt szó, akkor az volt a kérésünk, hogy Olaszországnak abba a részébe, ahol igen problémás a helyzet, ne utazzanak” – tette hozzá Török Zoltán, aki ugyanakkor jelezte azt is, ha nagyon sok program el fog maradni, az idő rövidsége miatt nehézséget fog okozni ezek bepótlása.  

A megyei főtanfelügyelő-helyettes nem tud arról, hogy Kolozs megyéből valaki Olaszországba utazott volna, amióta ott megjelent a koronavírus, ám olyan pedagógusok vannak, akik azelőtt utaztak ki, hogy ott felütötte volna a fejét a fertőzés. Orvosi javallatra 8 pedagógus van 14 napos házi karanténban, mindössze elővigyázatosságból, semmilyen tünetet nem mutatnak. Emellett 100 Kolozs megyei gyermek van jelenleg otthon influenzás és más megbetegedések miatt, koronavírusban egyikük sem szenved.   

A tanügyminisztérium február 28-án közölt összesítése szerint országszerte 701 tanuló és 115 pedagógus van házi karanténban a koronavírus veszélye miatt.  

Egyébként vannak már olyanok is, akik visszaélnek a járványhelyzettel. Mint Török Zoltán megemlítette, előfordult, hogy nagyobb diákok roszullétet színlelve keresték meg az orvosi rendelőt, ahol elővigyázatosságból pár napra hazaküldték őket.

Kapcsolódók

banner_bcxvIA0Y_2.jpg

Kimaradt?