Koronavírus Romániában: ezek a legfrissebb hivatalos információk

Bár már nem fertőzött, egyelőre nem engedik haza azt a Gorj megyei fiatalembert a bukaresti Matei Balș intézetből azt a fiatalembert, akinek a szervezetében elsőként mutatták ki a koronavírus jelenlétét Romániában – közölte hétfőn a Stratégiai Kommunikációs Csoport.

A 25 éves férfi egyelőre azért nem térhet haza, mert családtagjai karanténban vannak. Elképzelhető, hogy az egészségügyi minisztérium egy szállodába helyezi el. A 38 éves temesvári nő szervezetéből még nem távozott a vírus. A beteget elkülönítve kezelik a temesvári járványkórházban, állapota jó. A 45 éves nagybányai férfi szintén továbbra is fertőzött, őt a kolozsvári járványkórházban kezelik, és javult az állapota.

Jelenleg Romániában 42 fertőzésgyanús személy van kórházi és 9012 személy házi karanténban. A Stratégiai Kommunikációs Csoport közölte: kötelezően házi karanténban kell töltenie 14 napot mindenkinek, aki az olaszországi Emilia-Romagna régióból, Dél-Koreából vagy Iránból érkezik az országba.

Az erre vonatkozó döntést hétfőn hozta meg a belügyminisztérium katasztrófavédelmi bizottsága. Ugyanakkor 14 napra intézményes (kórházi) karanténba kerülnek azok a Románia területére lépő személyek, akik a következő régiókból érkeztek: a kontinentális Kína Hubei tartománya, beleértve Vuhan várost, valamint Csöcsiang tartományból Vencsou, Hangcsou, Ningpo, Taizhou városok; Olaszország Lombardia tartománya (Codogno, Castiglione d'Adda, Casarpusterlengo, Fombio, Maleo, Somaglia, Bertonico, Terranova dei Passerini, Castelgerundo, San Fiorano), valamint Veneto tartomány (Vo Euganeo); Dél-Korea (Cseongdo régió, Daegu város).

A lakhelyi elkülönítést, illetve intézményes karantént indokló területekről itt lehet tájékozódni.

Kapcsolódók

Kimaradt?