Az elhunyt motorosok tiszteletére avattak emlékművet Szalárdon

Magyarországi és romániai motorosklubok képviselői gyűltek össze szombaton a Bihar megyei Szalárdon, hogy társaikra emlékezzenek az elhunyt motorosoknak állított, és aznap leleplezett emlékműnél.

Sajátságos, de összetartó világ a motorosé, akik közül száznál jóval többen útra keltek két országból, hogy jelen legyenek a Bihar megyei nagyközséget átszelő Danca-patak kis mesterséges szigetén felállított emlékműnél. A hűvös időben kevesen érkeztek motorral, de a klubok mellényei is hirdették, ki honnan érkezett.

Az emlékművet állítató szalárdi Hawks RC tagjai mellett a Black Eagle RC (Nagyvárad), az Eagle Bikers (Szatmár), az Invictus (Nagyvárad), a Wild Hawk (Diószeg – Székelyhíd), a Rock N' Road Friends Club (Nagybánya), a Border Riders (Máramarossziget) és a Meseș Moto Club (Szilágy megye) képviseltette magát, Magyarországról pedig eljöttek az Anonymus Motoros Egyesület (Füzesgyarmat), a Békési Motoros Baráti Kör (Békés), a Keresztesi Lovagok Motoros Egyesület (Biharkeresztes) és a Püspökladányi Határok Nélkül Egyesület képviselői is.

"Balesetmentes évet!"

Az egybegyűlteket, köztük dr. Nagy Miklóst, a község polgármesterét, Kendi Dezső alpolgármestert, Kindle Walter RMDSZ-elnököt – ők az emlékmű helyét biztosították és az adminisztratív elintézendőket végezték el –, Varga  Botond helybeli református és Sorin Nistor ortodox lelkészt, a moderátor szerepét a motoros találkozókon is ellátó Juhász Csaba köszöntötte. Ő mondott köszönetet Orbán Attila Lajosnak és Veres Attilának, akik a kő kiválasztásában és helyreállításában segítettek. Az emlékmű egyébként egyszerű, a kövön magyar és román felirat hirdeti: „Az elhunyt motorosok emlékére” – „În memoria motocicliștilor decedați”.

Elsőként Schmidt Róbert, az emlékművet állíttató Hawks RC elnöke kapott szót, aki ez alkalommal románul beszélt arról, hogy az eredeti ötlet szerint a nagyváradi Rulikowszky köztemetőben kapott volna helyet az emlékmű, azonban időközben azonban a szatmárhegyi temető közelében állítottak emlékjelet, ezért esett a választásuk közterületre.

A 12 éves Hawks RC-ben sok változás történt, de ők nemcsak motorosok, apák és anyák, akik ha kell véradással segítik a közösséget, amellett, hogy gyermekotthonokat és rászoruló családokat is támogatnak, hangzott el. Szó esett a közlekedési rendőrséggel kialakított jó kapcsolatról is. Ez utóbbi intézmény képviselői egyébként egy magyarországi küldöttséget fogadtak, azért nem voltak jelen. Az ez évi motoros találkozót új helyszínen, Nagyszalontán tartják, jelentette be a klubelnök, aki befejezésül balesetmentes évet kívánt minden jelenlévőnek.

„Isten vigyázzon rátok minden utatokon”

„Két kerék, egy szív” – idézte a motorosklub jelmondatát dr. Nagy Miklós polgármester (az emlékművet egyébként a klubelnökkel együtt ő leplezte le), aki szerint nemes gondolat emléket állítani azoknak, akik már nincsenek. Fontos, hogy azt nézzük, ami összeköt, nem azt, hogy miben különbözünk, vagy ki milyen nyelven beszél, a békés jövő építéséhez erre van szükség, tette hozzá az elöljáró, aki arra hívta fel a figyelmet: éljünk úgy, hogy maradjon hiány, ha elmentünk – mondta az elöljáró.

Nemcsak lelkészként, hanem olyan emberként van jelen, aki veszítette már el rokonát motoros balesetben, mondta Varga Botond, aki Józsué és Lulács könyvéből választott egy-egy rövid igeszakaszt erre az alkalomra. „Isten vigyázzon rátok minden utatokon” – zárta beszédét a lelkész.

„Isten a szeretet és ti ezt a szeretetet mutattátok meg” – mondta Sorin Nistor ortodox lelkész, aki azt is elárulta: a községben az első nyilvános esemény, amelyen rész veszt. A koszorúk, a mécsesek ugyanannak a szeretetnek a jelei, amely emlékművet emelt az elhunytaknak, tette hozzá.

Öt éve egy emberke vállára nehéz teher került, de kapott segítséget, családtól, barátoktól, innen jött az emlékmű ötlete mondta Lovassy Cseh László, a Hawks RC alapító tagja. Köszönet illet mindenkit, aki segített maradandót alkotni, s 2020 amúgy is az emlékezés éve, tette hozzá. Beszéde után leleplezték és megkoszorúzták az emlékművet, melyet, mint elhangzott, azért február 29-én lepleztek le, hogy négyévente ugyanezen a napon Szalárdra várják majd az elhunyt motorosokra emlékezőket.

Kapcsolódók

Kimaradt?