„Olyan lesz a jövő, mint a ma iskolája” – bemutatkoztak a kolozsvári magyar középiskolák

A pályaválasztáskor a gyermek érdeklődését nézik: ha a reál szakok iránt lelkesedik, nem kényszerítenek rá humán profilú osztályt – tudtuk meg egy kezében jegyzetfüzetet szorongató anyukától, aki nyolcadikos fiával érkezett péntek délután a Kolozsvári Református Kollégiumban szervezett Iskolabörzére, hogy ott megismerkedhessen a kincses város magyar középiskoláinak elméleti és szakoktatásával. A kollégium dísztermét zsúfolásig töltötték a város nyolcadikosai, mindenki érdeklődéssel figyelte az iskolákról szóló kreatív bemutatókat.

Az Apáczai Csere János Elméleti Líceum, a Sigismund Toduță Zenei Főgimnázium, a Báthory István Elméleti Líceum, a Brassai Sámuel Elméleti Líceum, a Kolozsvári Református Kollégium és annak szakosztálya, valamint a Közlekedési és Szállítási Szaklíceum és a Kolozsvári Waldorf Líceum diákjai kiselőadásokkal, ötletes és kiváló bemutatókkal készültek.

A szakmunkásképző osztályok verses formában vezették be a résztvevőket az autószerelő, a szakács, a fodrász és a különböző mesterségekbe. Hogy jobban megérthessék őket társaik, még munkaruháikba is belebújtak. Így aztán valóságos szakácsok, autószerelők és fodrászok szolgáltattak információt szakmáikról. Az elméleti és zenei líceumok dalokkal, elért eredményeik felsorolásával, kecsegtető diákélettel édesgették magukhoz az érdeklődő kisdiákokat és azok szüleit.

A Református Kollégium vezetősége a gyermekek előtt álló jövőt színekkel, illatokkal, ízekkel és érzésekkel festette le. Ki-ki eldönthette, milyennek látja a sajátját, és az általa választott ízhez, színhez a röpke bemutatkozók során csatolhatott egy középiskolát. Bár nem ismerték egymást a különböző iskolákból érkezett nebulók, hatalmas tapssal dicsérték társaik produkcióit.

A legnagyobb zsibongás csak akkor kezdődött, amikor a kollégium vezetősége áttessékelte a résztvevőket a szomszédos terem „iskolastandjaihoz”. Ott aztán kedvükre válogathattak a szórólapok és ismertetők közül, valamint tanárokkal és jövendőbeli iskolatársakkal is beszélgethettek. „Olyan lesz a jövő, mint a ma iskolája” – biztatták választott mottójukkal a leendő középiskolásokat, akiknek még egy bibliarészletet is felolvastak, hangsúlyozva, hogy a jövőt nem kitalálni, hanem megtalálni kell, hiszen „reményteljes jövőt szánnak” mindnyájuknak.

Kapcsolódók

banner_bcxvIA0Y_2.jpg

Kimaradt?