A koronavírus eljutott Romániába: Gorj megyei az első fertőzéses eset (percről percre)

Egy Gorj megyei férfi az első személy Romániában, akinek szervezetében kimutatták a koronavírus jelenlét. A fiatalember érintkezett a nemrégiben Romániában járt, szintén fertőzött olasz állampolgárral – közölte szerda késő este az egészségügyi minisztérium. A férfi tünetmentes, csütörtökön Bukarestbe szállították. Családtagjai házi karanténba kerültek, s jelenleg vizsgálják az összes személyt, akikkel az elmúlt napokban érintkezett. Cikkünk folyamatosan frissül.

00:50

Őrzik a fertőzött férfi családját

A sajtótájékoztatón szintén jelenlévő Raed Arafat belügyi államtitkár közölte: a fertőzött férfi hét családtagjának szervezetében nem mutatták ki a koronavírus jelenlétét. Tizennégy napig mindannyian karanténban lesznek, őrizet alatt. A két hét után újra megvizsgálják őket. Arafat közölte azt is, hogy a fertőzött férfit a legnagyobb biztonságban szállítják Bukarestbe. "A fővárosba szállítása nem sürgős, mert tünetmentes, nincsenek egészségügyi problémái" – tette hozzá az államtitkár. (Digi24)

00:46

Egészségügyi miniszter: nem kell pánikba esni

A hírt megerősítette rendkívüli sajtótájékoztatóján az egészségügyi miniszter is. Viorel Costache közlése szerint a fertőzött férfi tünetmentes és jól van. Hamarosan Bukarestbe fogják szállítani a Matei Balș járványtani intézetbe. "Nem kell pánikba esni" – nyomatékosította a miniszter. Viorel Costache nem árulta el a fertőzött személy életkorát és azt sem, hogy melyik településen él. (Digi24)

00:40

Van egy másik fertőzésgyanús személy is

Horaţiu Moldovan egészségügyi államtitkár szerda késő este megerősítette, hogy a koronavírus eljutott Romániába. Az első fertőzött személy egy Gorj megyei férfi, egyike azoknak a személyeknek, akik kapcsolatban voltak a nemrégiben Romániában járt, szintén fertőzött olasz állampolgárral. Az államtitkár közlése szerint van egy másik fertőzésgyanús személy is a megyében. (Digi24)

23:09

Nem fertőzött a koronavírus-gyanúval kórházba szállított háromszéki férfi

Kovászna megyében nincs koronavírusos beteg: a vasárnap rosszul lett és kórházba szállított csernátoni fiatalemberről is kiderült, hogy nem fertőzött – nyugtatta meg a közvéleményt Iulian Constantin Todor prefektus. A háromszéki kormánymegbízott szerint a sepsiszentgyörgyi kórház fertőző osztályára utalt csernátoni férfi garatváladékát vírusvizsgálatra küldték, és a bukaresti Matei Balș Járványtani Intézetben negatív lett a teszt.

22:11

Az ortodox hívek nem kötelesek megcsókolni az ikonokat

A Román Ortodox Egyház kivételesen eltekint attól az előírástól, hogy a híveknek meg kell csókolniuk a templomokban lévő ikonokat.  A bukaresti patriarhátus arra kéri azokat a híveket, akiken a megfázás tünetei jelentkeztek, hogy kerüljék a templomokat, inkább az otthonukban, a patriarchátus rádióján, televízióján kövessék az ortodox liturgiát.

21:51

Jelentést kér a hírszerzéstől koronavírusügyben a parlamenti szakbizottság

Jelentést fog kérni a Román Hírszerző Szolgálat (SRI) tevékenységét ellenőrző parlamenti bizottság a hírszerzéstől a koronavírus-járvány felszámolását célzó intézkedésekkel, az erdőirtásokkal és az IMM Invest-program internetes oldala ellen intézett állítólagos hacker-támadással kapcsolatban – jelentette ki szerdán Marian Cucşa, a bizottság alelnöke. (Agerpres)

21:04

Gabriel Diaconu pszichológust kérdeztük a hatóságok kommunikációjáról

Egyáltalán nem mindegy, hogy egy járvány milyen állapotban, helyzetben találja a közösséget, mennyire hatékony a hatóságok kommunikációja, milyen hangnemben szólnak a hivatalos szervek az emberekhez egy potenciális veszélyforrásról – véli Gabriel Diaconu. A bukaresti orvossal, pszichológussal és kríziskommunikációs szakértővel igen népszerű Facebook-bejegyzései kapcsán beszélgettünk sok mindenről, ami fontos lehet a koronavírus-járvány miatt kialakult, felfokozott társadalmi hangulatban.

19:46

A Vöröskereszttel karöltve kampányol a kormány a koronavírusos álhírek ellen

Memorandumot hagyott jóvá csütörtöki ülésén a kormány, amely értelmében a Vöröskereszttel partnerségben lakossági tájékoztató kampányt szervez az új koronavírussal kapcsolatban. Antonel Tănase kormányfőtitkár elmondta, a Vöröskeresztet azért vonják be, mert ez a szervezet fokozott bizalomnak örvend a lakosság körében.

A legalább két hónaposra tervezett kampány célja leleplezni és megcáfolni az álhíreket és helyettük korrekt és átfogó tájékoztatással szolgálni, kiegészítve a Stratégiai Kommunikációs Csoport által szolgáltatott információkat. A kampányt a hagyományos média mellett online is megszervezik, hogy a fiatalokat is elérjék, és egyelőre 150 ezer lej re becsülték a költségét, de ha szükséges, ki fogják pótolni ezt az összeget. (Agerpres)

19:44

A koronavírussal diagnosztizált Gorj megyei fiatal jól van, csak vírushordozó

A Matei Balş Járványtani Intézet vezetője, Adrian Streinu-Cercel elmondta, a koronavírus-hordozó 25 éves fiatalember jól van, és a járványtani intézetben marad mindaddig, amíg kimutatható nála a vírus jelenléte. Ahhoz, hogy hazatérhessen otthonába, két egymást követő negatív laboratóriumi eredményre lesz szükség. „Ő egészséges, de vírushordozó” - pontosított az intézményvezető. Arról is tájékoztatott, hogy az olasz állampolgár, akitől a fiatalember elkaphatta a vírust, beteg volt, amikor Románia területén tartózkodott. A fiatalember később tartott egy összejövetelt, az ezen részt vevő személyek már az egészségügyi igazgatóság megfigyelése alatt állnak.

18:51

A csütörtökön megvizsgált biológiai minták egyikéből sem mutattak ki koronavírus-fertőzést

A bukaresti járványtani intézetben, valamint a kolozsvári, temesvári és iaşi-i regionális központokban 12 mintát vizsgáltak a koronavírussal való fertőzöttség szempontjából. Mindegyik eredmény negatív lett.

18:43

A kórházakban vizsgálódik a fogyasztóvédelem

Országos szintű ellenőrzésbe kezdett a kórházakban a fogyasztóvédelmi hatóság (ANPC). Az étkeztetési, higiéniai és elszállásolási körülményeket, az ezekkel kapcsolatos szolgáltatások minőségét vizsgálják az ellenőrzések során. Az ország mind a 41 megyéjébe és a fővárosba kiszálló felügyelők ellenőrzik az ágyak, matracok, ágyneműk, párnák, az illemhelyek/fürdőszobák állapotát, a konyharészlegen és étkezőkben uralkodó körülményeket, az élelmiszerek elraktározási módját, a napi menüket, ileltve minden más, a páciensek javára végzett szolgáltatást. (Agerpres)

18:10

Egy nap alatt több mint 3000-en érkeztek Olaszországból

Marcel Vela belügyminisztert arról számolt be a csütörtöki kormányülésen, hogy az utóbbi 24 órában 3210 személy érkezett Románia területére Olaszországból, kétharmaduk közúton vagy vasúton, egyharmaduk pedig repülővel. Azt is elmondta, növekvőben van azok száma, akik saját személygépkocsin érkeznek Romániába.  (Agerpres)

17:30

Öt hőszkenner érkezik jövő héten Romániába

A csütörtöki nap folyamán az Országos Katasztrófavédelmi Igazgatóság (DSU) aláírja a keretszerződést a hőszkennerekre, amelyek segítségével azonosítani lehet a koronavírus tüneteit hordozó személyeket, jelentette be Lucian Bode ügyvivő szállítási miniszter a kormányülésen. A miniszter szerint a központosított közbeszerzések hivatala bejelentette, hogy ma aláírják a szerződést a 35 hőszkennerre.

Az első 5 hőszkennert a jövő héten szállítják, a következő tízet március 20-áig, a többi húszat pedig 55 napon belül, mondta Bode, aki szerint a beszállító egy írországi cég. Bode arról is beszámolt, hogy az ország repülőterein és a vonatokon általános fertőtlenítést végeznek az illetékes hatóságok, megelőzendő a koronavírus terjedését. (Agerpres)

16:15

Nem tudják kiszűrni a szállásadók az esetlegesen fertőzött vendégeket

Kötelező nyilatkozattételt a határátkelőhelyeken és a közegészségügyi igazgatóságok általi nyilvántartásba vételt rendeltek el a koronavírus-fertőzés által sújtott olaszországi – vagy más állambeli – régiókból érkezők számára, de a szállásadókat nem tájékoztatták arról, hogy az átutazó vendégek veszélyt jelenthetnek-e vagy sem, vagy hogy miként viszonyuljanak hozzájuk – mondta el a Maszolnak Kőmíves Tibor pécskai panziótulajdonos.

15:15

László Attila: nincs sok értelme az élelmiszer-tartalékolásnak és maszk viselésének

Nincs sok értelme annak, hogy a koronavírustól tartó emberek élelmiszer-készleteket halmozzanak fel és védőmaszkokat vásároljanak – véli László Attila kolozsvári orvos. A közegészségügyi szabályok betartása azonban sokat használ a megelőzésben: ebben az időszakban kiemelten fontos a kézmosás és a nagy tömegek elkerülése.

A koronavírus-fertőzés tünetei megegyeznek az influenza vagy más légúti megbetegedések panaszaival. Nincs specifikus jele, az orrváladékozás, a láz, az ízületi fájdalom, a tüsszentés, a köhögés és a kötőhártya-gyulladás egyaránt tanúskodhat koronavírus-fertőzésről is – magyarázta a Maszolnak László Attila orvos, Kolozs megyei szenátor.

14:11

Miniszter: elégséges az élelmiszer- és vízkészlet

Biztosítják a lakosságot, hogy elégséges az élelmiszer- és az ivóvízkészlet - közölte csütörtökön Adrian Oros mezőgazdasági miniszter az Agerpres hírügynökséggel. "Szeretnénk nyugalomra inteni minden polgárt, és biztosítani arról, hogy nincsenek problémák. Most elegendő élelmiszer- és vízkészlet áll rendelkezésre a lakosság igényeinek kielégítésére, mind a nagy gazdasági szereplőknél, mind a nagy logisztikai platformoknál, és ezek igény szerint növelhetők" - mondta Adrian Oros. (Agerpres)

14:02

Facebookon üzent Johannis a lakosságnak

Klaus Johannis államfő a közösségi hálón intette nyugalomra a lakosságot a koronavírus romániai felbukkanásával kapcsolatban. "Kedves románok, természetes, hogy a legnagyobb komolysággal kezeljük a helyzetet, amelyet a koronavírus európai megjelenése, illetve az első romániai eset felbukkanása okozott, de pánikra semmi reális ok nincsen. A vírussal való megfertőződés az esetek többségében enyhe tüneteket idéz elő, torokfájást, köhögést és lázat, akárcsak egy hűlés" - olvasható Johannis Facebook-bejegyzésében. (Agerpres)

13:52

Jó az állapota a fertőzött fiatalembernek

 Nincsenek tünetei és jó az állapota a koronavírussal megfertőződött Gorj megyei férfinek, akit a bukaresti Matei Balş Járványtani Intézetben kezelnek - közölte csütörtökön a Stratégiai Kommunikációs Csoport. A 25 éves fiatalambert teljesen elkülönítették a kórházban fekvő többi betegtől, és állandó megfigyelés alatt tartják.

Az intézetben jelenleg további 17 személytől vett minta van vizsgálat alatt - jelentették be a Stratégiai Kommunikációs Csoport illetékesei, hozzátéve, hogy kiterjesztették az eset kapcsán indított járványtani vizsgálatot azoknak a személyeknek az azonosítása és tesztelése érdekében, akik érintkeztek a fertőzött férfivel. (Agerpres)

13:20

Öt-hat millió egészségügyi maszk érkezik jövő héten

Öt-hat millió egészségügyi maszk és négyféle fertőtlenítőszer érkezik jövő héten - jelentette be csütörtökön az Unifarm állami vállalat igazgatója. Adrian Ionel azt mondta, az Unifarm két szerződést kötött egészségügyi maszkok, illetve fertőtlenítőszerek vásárlására. A napokban megtörténik a kifizetés, és várhatóan jövő hét végére megkapják az "öt- vagy hatmillió" darab maszkot, valamint a négy típusú, összesen 25 tonna fertőtlenítőszert. (Agerpres)

12:03

Egy zöld számon kérhetők információk a koronavírusról

Az állampolgárok a 0800800358-as zöld számon kérhetnek információkat a koronavírussal kapcsolatban - tájékoztatott csütörtökön az egészségügyi minisztérium. A hatóságok azt kérik, hogy a 112-es egységes segélyhívószámot továbbra is csak sürgősségi esetekben hívják, a koronavírussal kapcsolatos információkért használják a 0800800358-as zöld számot.

Ezen a számon naponta - beleértve szombatot és vasárnapot is - 8 és 23 óra között adnak tájékoztatást. A zöld számon információkkal szolgálnak a betegség tüneteiről és a fertőzés megelőzésének módjáról. A hatóságok hangsúlyozzák: ez egy információs zöldvonal, sürgősségi esetekben - ha felmerül a gyanú, hogy valaki koronavírussal fertőződött - továbbra is a 112-es egységes segélyhívószámot kell hívni. (Agerpres)

11:48

Ezek a jogaik a karanténba helyezett személyeknek

A karanténba helyezett személyek betegszabadságra és alapfizetésük 75 százalékának megfelelő pótlékra jogosultak, ha biztosítási jogviszonnyal rendelkeznek - hívja fel a figyelmet az Országos Egészségbiztosítási Pénztár (CNAS). A CNAS csütörtöki közleménye szerint a pótlékot a társadalom- és egészségbiztosítási alapból fizetik ki, és azok kaphatják meg, akiket valamilyen ragályos betegséggel való megfertőződés gyanúja miatt eltiltanak tevékenységük folytatásától a közegészségügyi igazgatóság által megszabott időre. (Agerpres)

11:06

Rendkívüli intézkedések az érintett Gorj megyei községben

Betiltotta a Gorj megyei prefektus a tömegrendezvényeket a Prigorai nevű községben, ahol elsőként mutatták ki a koronavírus romániai jelenlétét. Az iskolákat is bezárták. Ion Cristinel Rujan prefektus közölte azt is, hogy házi karanténba került az összes olyan személy a községben, aki korábban érintkezett a koronavírusos fiatalemberrel. 

09:12

Bukarestbe szállították a fertőzött férfit

Csütörtök reggel fél 8 körül érkezett meg a bukaresti Matei Balș járványtani intézetben a fertőzött Gorj megyei férfi – számoltak be a hírtelevíziók. Sajóértesülések szerint a fiatalember továbbra is tünetmentes. Családtagjai házi karanténban maradnak a Gorj megyei Prigoria községben. (Digi24)

08:24

Részletek derültek ki a fertőzött férfiről

25 éves és a Gorj megyei Prigoria községben él az a koronavírussal fertőzött férfi, akit a „nulladik páciensként” tartanak nyilván Romániában. A település polgármestere, Iuliana Iliescu a Mediafaxnak elmondta, hogy a fiatalember a szüleivel és a nagyszüleivel együtt él. „Megjött a csendőrség, Bukarestbe fogják szállítani. Azt fontolom, hogy csütörtöktől zárjam be az iskolát és a polgármesteri hivatalt” – mondta a polgármester.

01:08

További 33 személyt vizsgálnak a férfi környezetéből

Raed Arafat államtitkár elmondta azt is, hogy járványtani vizsgálat indult, amelynek keretében feltérképezik mindazokat a személyeket, akivel a fertőzött Gorj megyei férfi kapcsolatba került az elmúlt napokban. "Tekintettel arra, hogy már két napja maga is házi karanténban van, mert kapcsolatban volt a fertőzött olasz férfival, nem is nagyon találkozhatott másokkal" – mondta Arafat. Közölte, hogy jelenleg 33 személyt vizsgálnak a fertőzött férfi környezetéből, az eredményeket csütörtökön hozzák nyilvánosságra. (Digi24)

Kapcsolódók

banner_bcxvIA0Y_2.jpg

Kimaradt?