Ludovic Orban a koronavírusról: Románia fel van készülve az esetleges járványra

Minden megyében biztosítottak az intézményes karanténhelyek arra az esetre, ha felütné a fejét Romániában a koronavírus-járvány - nyilatkozta szerdán Ludovic Orban ügyvivő kormányfő.

Orban a Nemzeti Liberális Párt (PNL) végrehajtó bizottságának ülését követően arról tájékoztatott: a romániai hatóságok szigorú, de szükséges óvintézkedéseket tesznek a koronavírus kivédése érdekében. A vesztegzár alatt lévő olaszországi településekről érkező személyeket intézményes karanténban helyezik el; azokkal szemben pedig, akik olyan régióból érkeztek, ahol észleltek koronavírusos megbetegedést, de nincs járvány, házi karantént rendelnek el.Az intézményes karanténok számára minden megyében biztosított a helyszín, és folyamatban van a megbetegedések esetén szükséges anyagok és felszerelések beszerzése is - közölte a miniszterelnök.

Azt is elmondta, a kormány folyamatosan dolgozik, a vészhelyzeti bizottság már többször összeült tanácskozásra, válságkezelő és kommunikációs csoportok állnak készenlétben minden eshetőségre. „Mindenre fel vagyunk készülve, elkészült a teljes intézkedési terv, minden helyzethez képesek vagyunk alkalmazkodni” - jelentette ki Ludovic Orban.

Sürgősségi kormányrendelet szabályozza a teendőket

Közben elfogadta a szenátus a 2020/11-es sürgősségi kormányrendeletet törvényerőre emelő tervezetet, amely a vészhelyzet esetére szánt egészségügyi tartalékokra és a vesztegzár bevezetéséhez szükséges intézkedésekre vonatkozik. A tervezetet egy olyan irányú módosítással együtt fogadta el a felsőház, miszerint indokolt esetben növelhetők a vészhelyzetben - például járvány esetén - felhasználandó egészségügyi készletek, a pénzügyminisztérium pedig kötelezi magát, hogy biztosítja az ehhez szükséges anyagi fedezetet. A kiutalható összeg 225 millió lej.

A jogszabály azt is előírja, hogy járvány vagy más, a lakosság egészségét fenyegető veszély esetén, a Nemzetközi Egészségügyi Szabályzat tiszteletben tartásával és szakértői javaslatra, az egészségügyi miniszter vesztegzárat rendelhet el olyan személyekkel kapcsolatban, akik kockázati tényezőt jelentő területekről érkeznek az országba.

A tervezet szerint minden repülőteret hőszkennerekkel látnak el, függetlenül attól, hogy melyik állami intézmény alárendeltségébe tartoznak (négy repülőtér a szállításügyi minisztérium hatáskörébe, 12 a megyei tanácsok fennhatósága alá tartozik). A szenátus első házként szavazott ebben a kérdésben, és egyhangúlag fogadta el a tervezetet.

Kapcsolódók

banner_bcxvIA0Y_2.jpg

Kimaradt?