Villámlátogatást tartott a munkaügyi miniszter egy kolozsvári református intézményben

A Tóközi Református Gyülekezet által működtetett idősek otthonában tartott kedd este sajtótájékoztatót a munkaügyi miniszter Kolozsváron. Violeta Alexandru arra volt kíváncsi, hogyan működik egy nem állami szociális intézmény.

A sajtótájékoztató helyszínválasztása, a Fébé Idősek Lakóközösségének épülete, amely a Tóközi Református Gyülekezethez tartozik, mondhatni véletlenszerű volt: a miniszter beismerte, kíváncsiak voltak, miként működik egy olyan szociális intézmény, amelyet az egyház támogat.

Ezért Violeta Alexandru és kísérete Besztercéről Bukarestbe tartva Kolozsváron állt meg körülnézni az idősek otthonában. Elmondta, elégedett azzal, ami a helyszínen fogadta, ugyanis a vezetőknek sem szólt a tervezett látogatásról, mindenkit meglepetésként ért a jövetele, mégsem tapasztalt rossz körülményeket az intézményben.

 

Sajtótájékoztatóján a miniszter a munkanélküliek szakmai képzésével és átképzésével kapcsolatos elégedetlenségéről számolt be. „A tanfolyamok nem feltétlenül igazodnak a piac igényeihez, hiszen a munkanélküliek képzési és átképzési kurzusainak megtervezése az ország egész területén egységesen történik, függetlenül attól, hogy az adott területen milyen típusú munkáltatók alkalmaznának új munkaerőt” – magyarázta. Hozzátette, nem találja hatékonynak, hogy olyan oktatócsoport dolgozik az átképesítésen, amely nem képes minden helyzetben lefedni az összes képzési igényt.

Ennek változtatására megoldásokat javasol a megyei munkaerő-elhelyezési ügynökségen keresztül: ezek között említette a teljesen átlátható, mindenki számára elérhető liciteket, amelyek olyan felkészítőkre és képzésekre vonatkoznak, amelyekben az ügynökségnek nincs tapasztalata és ezek megvalósítására kapacitása sem, így a szabadpiacról vonnák be az újszerű megoldásokat.

„Az emberek nem érkeznek bizalommal a munkaerő-elhelyezési ügynökséghez, nem remélik, hogy azon keresztül munkát találnának” – nyomatékosította Violeta Alexandru, aki azt is leszögezte, információik alapján sokkal több ember keres munkát, mint ahányan azt jelzik az ügynökségen.

Kapcsolódók

Kimaradt?