Zajlik a születés hete: tabukérdések a gyermekvállalásban

Születés hete, családi hét, édesanyák hete, apává válás – május második hetében ezekben a témakörökben szerveznek eseményeket a világ számos országában. Magyarországról több mint tíz éve indult a mozgalom, Erdélyben negyedik éve tartanak hasonló rendezvényeket, idén már nyolc településen.

Népszerű és tabutémák kerülnek terítékre

A mozgalom célja a család erősítése és az emberi kapcsolatok minőségi javítása első sorban családon belül, már a szüléssel, születéssel kezdődően. Kiemelt szerepet kapnak a szülésfelkészítések, szoptatási tanácsadások és hordozó alkalmatosságok bemutatása.

Ugyanakkor a programok színes és tartalmas szabadidős elfoglaltságot ígérnek a párkapcsolat, szexualitás, családtervezés, anyává-apává válás, várandósság, szülés-születés, szoptatás és táplálás, csecsemőgondozás, hordozás, női szerepek megélése, gyermekvállalás és karrier egyeztetése témakörökben.

Csíkszeredában negyedik éve szerveznek programsorozatot az édesanyákról, a szülésről és a gyermeknevelésről. Kolozsváron, Gyergyószentmiklóson, Nagyváradon, Sepsiszentgyörgyön is csatlakoznak a mozgalomhoz. Marosvásárhelyen, Székelykeresztúron harmadik alkalommal, Székelyudvarhelyen idén először kerül sor a Születés hetére.

Sok olyan téma került megbeszélésre Marosvásárhelyen, amely részben népszerű a kisgyerekes anyák körében, részben pedig olyasmi, amiről keveset szoktak beszélni, egyféleképpen akár tabutémának is nevezhető – számolt be érdeklődésünkre Trella-Várhelyi Gyopár, a marosvásárhelyi édesanyák VÉDEM Egyesületének alapító tagja.

Szülés: császármetszéssel vagy természetesen?

Az egyhetes sorozat első napján a szülésre való tudatos felkészülés témáját járták körbe a résztvevők, kitérve a császármetszéssel való szülés és a természetes módon történő szülés következményeire, a szükségszerűséget, amelyet egyik vagy másik mód megkövetel.

A szülésről Dézsi Réka szombathelyi dúlától tudtunk meg érdekes és újszerű dolgokat, például azt, hogy a hagyományos szülés mellett milyen alternatívák léteznek még, illetve mi a dúlák szerepe az állapotos és a szülő nők mellett, miért fontos az, hogy a kismama testi egészségéről gondoskodó orvos mellett legyen egy lelki támaszt nyújtó személy is a közelben.

Két édesapa elmesélte élményeit, amelyet a szülő felesége mellett élt át, beszélt arról, hogy hogyan élte át a vajúdás folyamatát. „Nálunk még csak titokban mehet be az apuka a szülőszobába, a kórházi szabályzat ezt nem engedi meg“ – magyarázta Gyopár.

Szoptatás: generációnként változik a divat

Igen népszerűnek bizonyult egy, a szoptatásról szóló beszélgetés Szente Lilla neonatológus rezidens orvossal. Ez az a téma, amely folyamatosan foglalkoztatja a kisgyerekes anyukákat. Vajon eleget szopott-e a csecsemő, milyen időközönként kell szoptatni, éjszaka meg kell-e etetni, program szerint inkább, vagy lazán, amikor a kicsi éppen igényli? Ezek nagyon fontos kérdések, sokat változott a szemlélet, amióta mi voltunk kisbabák - magyarázta Trella-Várhelyi Gyopár. „Minket még az anyukáink pontos órarend szerint etettek, a régi gyerekorvosok is ezt vallják még. Mi viszont, ahogy a fiatalabb orvosok is manapság arra biztatnak, nem program szerint gondoskodunk kicsinyeinkről.“

És amikor krónikus beteg gyerek születik?

Mit tehet az a család, vagy mit tesz az az anyuka, akinek krónikus beteg gyereke születik? Ez a kérdés is a tabutémák közé tartozik, erről keveset és nehezen beszélnek az érintettek. A témában szervezett kerekasztal-beszélgetésen részt vettek olyan anyukák is, akik hasonló helyzetben vannak. Beszámoltak arról, hogy hogyan fogadta a család, illetve mi módon dolgozta fel, vállalnak-e még gyereket, milyen a külvilággal a kapcsolatuk, a játszótéren, az utcán, az autóbuszon.

Babahordozás versus babakocsi

A péntek délelőtti beszélgetés témája a babahordozó. Hogyan kell használni, milyen hordozó a legmegfelelőbb, miért kényelmes, mikor ajánlott ez az ősi és természetes hordozóeszköz, ami napjainkban egyre nagyobb népszerűségnek örvend. Részben, mert a kicsi folyamatos kapcsolatban van az édesanyjával, részben, mert az anya így sokkal szabadabban mozoghat, mindenhová magával viheti kicsinyét, a tömegközlekedési járműveken utazhat. Vannak, akik már az újszülöttet is hordozóba teszik, vannak, akik várnak néhány hónapot vele. Trella-Várhelyi Gyopár az utóbbiak közé tartozik, úgy vélte, hogy amíg ültethető nem lesz a baba, addig kocsiban sétáltatja. 

Ami még hátramaradt az idei rendezvényből

Péntek este 18-20 óra között a Deus Providebit Tanulmányi Ház Szent Mihály termében Kádár Annamária pszichológus, a nemrég megjelent Mesepszichológia című kötet szerzője tart előadást és beszélget a résztvevőkkel az érzelmi intelligencia gyerekkori fejlesztéséről.

A sorozat utolsó napja, a szombat a kikapcsolódásé: Együtt lenni jó! felkiáltással közös családi sétára, kötetlen beszélgetésre és játékra hívják a kisgyerekes családokat a szervezők a Maros-partra, a GoKart pályához. Délután öt órakor van a találkozó a híd előtti ponyvás parkolóban.

A szervezők elégedettek a rendezvények eddigi sikerével, a népszerűséggel, ami az előadásokat, beszélgetéseket követte. Annyira, hogy tervezik havi rendszerességgel kiscsoportos hasonló rendezvényeket szervezni az állandóan felmerülő kérdések megbeszélésének céljából.

Kimaradt?