Koronavírus: Bihar megyében felkészültek a legrosszabbakra

Romániában elsőként Bihar megyében készítik fel a háziorvosokat a koronavírusról szóló tájékoztatásra és a megelőző intézkedések alkalmazására. A megyében több megelőző intézkedést is bevezettek.

Kedden reggel a Nagyváradi Orvosi és Gyógyszerészeti Egyetem dísztermébe hívták össze a Bihar megyei háziorvosokat, ahol Dumitru Țiplea prefektus Horia Carțiș alprefektus, dr. Daniela Rahotă, a Bihar Megyei Közegészségügyi Igazgatóság vezetője, Sorin Caba ezredes, a Körösvidéki Készenléti Felügyelőség vezetője, dr. Hadrian Borcea, a megyei kórház sürgősségi osztályának főorvosa és dr. Venter Liciniu, a megyei mentőszolgálat vezetője tartott tájékoztatót.

A háziorvosok összehívását azzal indokolták, hogy Bihar megye speciális helyzetben van, mivel itt hat határárkelőhely működik, a háziorvosok pedig az első láncszemet jelentik a lakossággal való kapcsolattartásban. Őket arra készítik fel, hogy a betegség megelőzésében játszanak szerepet, emellett az eddigi intézkedésekről is tájékoztatták őket. A határállomásokon egyébként mostmár kéttagú orvoscsoportok teljesítenek szolgálatot, ők három váltásban dolgoznak.

Bihar megyében két, 98 ágyas karantént alakítanak ki azoknak, akik járványgócnak nyilvánított területről érkeznek az országba, ezeket a közösségektől elszigetelt helyen alakították ki, és néhány hetes tartózkodásra alkalmasak, az élelmezést catering szolgáltatással oldják meg szükség esetén.

A megyét több övezetre osztottak, ezek mindegyikét egy mentős és sürgősségi orvosokból álló csoport szolgálja ki szükség esetén.

A prefektus kérésére megnövelték a 112-es sürgősségi szám telefonvonalainak számát, és több diszpécsert állítanak szolgálatba. Létre hoznak egy, a koronavírussal kapcsolatos vonalat is, ezen a lakosságot tájékoztatnák, illetve a lehetséges eseteket osztanák el, ennek számát egyelőre nem közölték.

 

Fotók: Bihar Megyei Prefektúra

Kapcsolódók

banner_bcxvIA0Y_2.jpg

Kimaradt?