Hiánycikk lett az egészségügyi maszk a koronavírusjárvány hatására

Vizsgálatot indított a Versenytanács, miután az egészségügyi védőeszközöket forgalmazó vállalatok jelentős mértékben emelték az elmúlt napokban az országszerte hiánycikknek számító orvosi maszkok árát.

Míg egy hónappal ezelőtt 50 darab orvosi maszk mintegy 25 lejbe került, néhány napja az ugyanolyan kiszerelésű termék csaknem 500 lejért vásárolható meg online.

„Nagyon nagy a kereslet az orvosi védőeszközök, pontosabban az egészségügyi maszkok iránt, a gyártók nem győznek eleget tenni a megrendeléseknek. Ugyanakkor azonban nem normális, hogy bizonyos vállalatok kihasználják ezt a helyzetet, és indokolatlanul növeljék az árakat" – mondta az Agerpresnek Bogdan Chiriţoiu, a Versenytanács elnöke.

Chiriţoiu hozzátette, megvizsgálják az egészségügyi és munkabiztonsági védőeszközöket forgalmazó vállalatokat, és amennyiben törvénysértést észlelnek, az érintett cégek üzleti forgalmuk 10 százalékát kitevő összegig terjedő bírságot kaphatnak.

A gyógyszerészeti termékek forgalmazóinak országos szövetsége (ADRFR) szerint minimális mennyiségű maszk van raktáron a hazai patikákban, és nem is tudják pótolni a készletet, mert sem a hazai, sem a nemzetközi gyártók lerakataiban nincs már a termékből.

Az ADFR keddi közleménye ugyanakkor rámutat, az orvosi maszkok első számú gyártója Kína, amely azonban a koronavírus terjedése miatt nem tud eleget tenni a rendeléseknek. Ugyanakkor a más országokban előállított maszkok nagy része is Kínába jut ebben az időszakban.

Kapcsolódók

Kimaradt?