Koronavírus: így fogadják az erdélyi megyékben az Olaszországból érkező román állampolgárokat

Romániában még egyetlen koronavírusos beteg sincs, ám naponta érkeznek haza a kór által jelentősen érintett Olaszországból román állampolgárok, akiknek egy része karanténközpontba vagy lakhelyi karanténba kerül.  Összeállításunkban a hatósági óvintézkedéseket, illetve a már karanténba helyezett személyek megyénkénti helyzetét ismertetjük. Cikkünk további erdélyi megyékkel bővül.

Olaszországnak jelen pillanatban két tartományát és 11 települését érinti a járvány. Ludovic Orban ügyvivő kormányfő hétfő este közölt adatai szerint a két tartományban összesen 200 ezer, a 11 településen mintegy 8 ezer román állampolgár él. A koronavírus áldozatainak száma továbbra is hét, de a fertőzöttek száma a rendkívüli intézkedések ellenére tovább emelkedett hétfőn 229-ről 260-ra. „Az esetek száma akár óráról-órára is változhat, de elképzelhető, hogy az érintett települések száma is nő” – nyilatkozta a Maszolnak kedden Dr. Tar Gyöngyi, a Hargita Megyei Egészségügyi Igazgatóság vezetője.

A szakember tájékoztatása szerint a romániai hatóságok egy sor óvintézkedéssel próbálják megakadályozni, hogy az érintett olaszországi területekről érkező román állampolgárok – ha netán fertőzöttek – ne terjesszék a vírus. E szerint a két érintett olaszországi tartományból érkező, tünetmentes román állampolgároknak úgynevezett lakhelyi karanténban kell maradniuk, nem hagyhatják el az otthonukat, és az egészségügyi hatóságok rendszeresen ellenőrzik az egészségügyi állapotukat.

 

Ha az Olaszországból érkező román állampolgár valamilyen tüneteket produkál, azonnal a kijelölt karantén-központok valamelyikébe szállítják és kivizsgálják. Ilyen központokat minden nagyobb településen igyekeznek kialakítani. Ugyancsak ezekbe a létesítményekbe kerülnek azok a személyek, akik a járvány által érintett 11 olaszországi településről, vagy Kínából utaznak be az országba.

„Fontos kiemelnünk, hogy egészséges, tünet nélküli emberekről beszélünk. Azokat, akik tünetekkel érkeznek haza, azonnal az ország valamely egyetemi központjába szállítják kivizsgálásra. Ha kiderül, hogy egyszerű influenzáról van szó, a lakhely szerinti illetékes kórház fertőző osztályán folytatják a gyógykezelést” – részletezte Tar Gyöngyi.

Az intézményvezető kiemelte: mindennél fontosabb, hogy a lakosság megőrizze a nyugalmát és kiemelten fontos volna, hogy legyenek együttműködőek az emberek. „A pánik a lehető legrosszabb, ami megtörténhet egy ilyen helyzetben, valódi közösségi összefogásra van szükség” – vallja a szakember.

Nagy problémát okoz szerinte, hogy jelenleg kizárólag saját bevallás alapján tudják ellenőrizni az országba beutazókat. „Minden határállomáson megkapják a beutazók azt a jelenleg angol és román nyelven elérhető kérdőívet, amelyben le kell írnia az adott személynek, hogy hol járt, kikkel érintkezett, hová utazik. Ezeket a kérdőíveket azonnal megkapják a beutazó iratai alapján illetékes egészségügyi hatóságok, akik automatikusan felveszik a kapcsolatot az érintettel” – mondta el Tar Gyöngyi.

Mint megtudtuk, egyelőre nem tartanak nyilván olyan személyt Hargita megyében, aki a koronavírustól érintett olaszországi helységek valamelyikéből érkezett. A megyében ugyanakkor 35 személyt tartanak lakhelyi karanténban. A lakhelyen és a karantén-központokban is 14 napos megfigyelési időt kell eltölteniük az érintetteknek, és erre az időszakra betegszabadság jár.

Háromszéken két család van karanténban

Háromszéken két, Olaszországból érkezett család van lakhelyi karanténban, egy férfi pedig a sepsiszentgyörgyi kórház fertőző osztályán fekszik elkülönítve, tájékoztatott kedden Iulian Constantin Todor. A Kovászna megyei prefektus szerint az egyik koronavírus fertőzés gyanús család egy hete a fertőzés által érintett Lombardia tartományból repülővel érkezett Bukarestbe, és a háromszéki Bodzafordulóra utaztak. Bár a háromtagú családnak nincsenek betegségre utaló tüneteik, a hatóságok rokonaik otthonában vesztegzár alatt tartják. A prefektus szerint az érintettek hétfőn jelezték, hogy vissza szeretnének utazni Olaszországba, erre engedélyt is kaptak az egészségügyi minisztériumtól, de végül meggondolták magukat és vállalták a 14 napos karantént.

Egy másik család ugyancsak Olaszországból érkezett autóval Sepsiszentgyörgyre. Megérkezésüket követően a férfi lázas lett, felhívta az 112-es hívószámot és a SMURD rohammentő szolgálat a sepsiszentgyörgyi kórházba szállította. A gyorsteszt során az derült ki, hogy a férfi nem koronavírussal fertőzött, de labormintát vettek tőle, amit a bukaresti Matei Balș intézetbe küldtek. A férfi jelenleg a sepsiszentgyörgyi kórház fertőző osztályán van elkülönítve, családja pedig otthoni karanténban tartózkodik, számolt be a prefektus. Hozzátette, hogy mindenkit nyilvántartanak, akikkel ez a két család kapcsolatba került, hogy szükség esetén velük is fel tudják venni a kapcsolatot.

Iulian Constantin Todor prefektus közlése szerint Kovászna megyében az öt városban kijelölték a helyeket, ahová karanténba lehet helyezni a fertőzés gyanús személyeket. E szerint Sepsiszentgyörgyön a sugásfürdői kezelő központban 6 személyt tudnak befogadni, Kézdivásárhelyen egy ANL tömbházban 4 személyt tudnak karanténbe helyezni, Baróton a kórházban különítettek el 2 ágyat, Kovásznán a hegyimentő szolgálat egyik menedékházában 18 személyt tudnak elszállásolni míg Bodzafordulón, a Rocab motelben 24 személy karanténba helyezésére van lehetőség. Emellett szükség esetén további helyek állnak rendelkezésre a községekben.

Tizennyolc személy van karanténban Maros megyében

Tizennyolc olyan személyt helyeztek lakhelyi karanténba Maros megyében, akik  Kínából vagy Olaszország koronavírus sújtotta térségeiből érkeztek. A Maros megyei prefektusi hivatal tájékoztatása szerint állapotukat a megyei közegészségügyi igazgatóság követi nyomon, napi kapcsolatban vannak az érintettekkel, akiknek tájékoztatást kell adniuk állapotukról és nem fogadhatnak vendégeket és ideális esetben családtagjaikkal sem érintkezhetnek.

Egyelőre egyiküknél sem jelentkezett a kór egyetlen tünete sem, az otthoni karantén csupán óvintézkedés. Elkülönítésre alkalmas helyeket jelöltek ki Maros megyében is, ahova 14 napos karanténba helyezhetik azokat a személyeket vagy csoportokat, amelyek olyan régióból érkeztek, ahol több, koronavírusos fertőzéses esetet diagnosztizáltak.

Kolozsvárra heti 2000 utas érkezik Olaszországból

A kolozsvári nemzetközi repülőtérre becslések szerint hetente 2000 román állampolgár érkezik Olaszországból. Mircea Abrudan Kolozs megyei prefektus közlése szerint 197 ágyat különítettek el az esetleges karanténba helyezésükre a foglalkozás-egészségügyi klinika felújítás alatt álló épületében, a koronavírus-gyanús esetek kivizsgálására pedig kilenc ágyat a járványkórházban. Hangsúlyoztak, csak azok a román állampolgárok kerülnek autamatikusan karanténba, akik az érintett 11 olaszországi településről érkeznek.

Egyébként vasárnap este landolt az első Olaszországból érkező repülőgép Kolozsvárra, 136 utassal a fedélezétén, Bergamoból. Kolozs megye prefektusa elmondta, az utasokat a régi terminálra vitték, és az előírt kivizsgálásoknak vetették alá őket. Az összes utas tünetmentes volt – mindezt anamnézis, hőmérés, kérdőívek, valamint külön dokumentációk igazolták. Az utasokat arra utasították, hogy 14 napig maradjanak otthon. Naponta kétszer telefonon ellenőrzik, hogy betartották-e az utasításokat, emellett az egészségügyi igazgatóság is megfigyelés alatt tartja őket.

Sokan érkeztek Arad megyébe a járvány sújtotta olasz térségekből

Arad megyében egyelőre senkit nem helyeztek karanténközpontba. A megyei prefektúra kedd délutáni közleménye szerint az elmúlt 24 órában 410-en léptek be az országba az Arad megyei közúti határátkelőhelyeken olyan személyek, akik a koronavírustól érintett olaszországi régiókból érkeztek. Az utasokat azzal engedték tovább, hogy mindenkinek a lakhelye szerinti közegészségügyi igazgatóságon kell jelentkeznie nyilvántartásba-vételre, és 14 napig otthonukban kell lakhelyi karanténban maradniuk.

Az Arad megyei határátkelőhelyeken nyilatkozatot kell tenniük azoknak, akik a koronavírus által érintett térségekből érkeznek az országba: saját felelősségre kell bevallaniuk azt, hogy honnan jönnek és hová tartanak, emellett az Arad Megyei Egészségügyi Igazgatóság által biztosított orvosoknak ügyeletet kell tartaniuk a határátkelőhelyeken.

Mivel a Vasile Goldiș Egyetemnek sok olaszországi hallgatója van, kérvényezték a minisztériumtól az oktatás felfüggesztését két hétre, és a tananyag utólagos bepótlását. Emellett korlátozzák a látogatásokat és azok időtartamát az Arad Megyei Sürgősségi Kórházban.

Cikkünk frissül

Kapcsolódók

banner_bcxvIA0Y_2.jpg

Kimaradt?