Szigorúbban ellenőrzik a magyar-román határon belépőket Bihar megyében

Az olaszországi tartományok karanténba helyezése miatt Dumitru Ţiplea Bihar megyei prefektus vasárnapra és hétfőre is összehívta a megyei vészhelyzeti bizottságot.

A kormány megbízottja még vasárnap kérte, hogy a vírus esetleges megjelenése miatt azonosítsák a lehetséges betegek karanténba helyezésére alkalmas helyeket. Ezeknek meg kell felelniük az egészségügyi előírásainak, ugyanakkor megfelelő körülményeket kell biztosítaniuk 30-40 ember kéthetes ott tartózkodására. A lehetséges helyszíneket vasárnap végigjárták, hétfő reggel pedig jóváhagyták, ám  egyelőre nem hozták nyilvánosságra.

A prefektus azt is kérte vasárnap, hogy valamennyi határátkelőhelyen állandóan tartózkodjon egy orvos. Jelenleg a borsi, érmihályfalvi, nagyszalontai és székelyhídi határátkelőknél a megyei közegészségügyi igazgatóság orvosai mérik a belépők lázát, és kikérdezik őket egészségügyi állapotukról.

Vasárnap este Borsnál lépett be az országba az az autóbusz, amely olaszországi kirándulásról hazatérő diákokat szállított. Az ebihorenanul.ro beszámolója szerint őket Ariela Florian, a közegészségügyi igazgatóság epidemológusa védőruhában kérdezte ki. A buszon 44 diák és hat tanár, valamint két Bihar megyei buszsofőr volt, ők a nagyváradi BMV Tours munkatársai.

A cég ügyvezetője, Mădălin Bura a helyszínen azt nyilatkozta, a sofőröket folyamatosan hívták bukaresti intézménytől azért, hogy a hazafelé vezető úton sehol ne álljanak meg. A határátkelő dolgozói egyébként szájmaszkot viselnek az utasok ellenőrzésekor.

(Nyitókép forrása: ebihoreanul.ro)

Kapcsolódók

banner_bcxvIA0Y_2.jpg

Kimaradt?