Lekerül a kétnyelvű felirat a tordaszentlászlói rendőrségről?

Pert nyert a Kolozs Megyei Rendőrség az Országos Diszkriminációellenes Tanács (CNCD) ellen a tordaszentlászlói rendőrség kétnyelvű feliratának ügyében – írja a stiridecluj.ro. A kolozsvári táblabíróság megsemmisítette azt az írásbeli figyelmeztetést, amelyet CNCD-től kapott a rendőrség az intézmény magyar megnevezése kihelyezésének elmulasztása miatt.

A Kolozs megyei község rendőrségének épületén csak román nyelvű felirat volt látható mindaddig, amíg egy helyi lakos, Landman Gábor írásban kérte a közigazgatási törvény alkalmazását az intézménytől. A jogszabály értelmében a rendőrségnek, mint állami intézménynek magyar nyelven is ki kell írnia a közérdekű információkat, illetve magyar nyelvű táblákat is kell kihelyeznie székhelyére valamennyi településen, ahol a magyar lakosság aránya meghaladja 20 százalékot.

Landman előbb a tordaszentlászlói rendőrséghez, majd a CNCD-hez intézett levelet az általa képviselt, amsterdami székhelyű emberjogi szervezet, az European Committee Human Rights Hungarians Central Europe (Közép-Európai Magyarság Emberjogi Bizottsága) nevében. A panaszra reagálva a diszkriminációellenes tanács felszólította a helyi önkormányzatot és a rendőrséget, hogy tartsa be a törvény előírásait.

Landman a rendőrségi járművek kétnyelvű feliratozásának elmulasztására is panaszt tett. A CNCD azonban ezt a panaszt megalapozatlannak ítélte, arra hivatkozva, hogy a törvény előírása nem terjed ki a járművek feliratozására is. A testület emellett írásbeli figyelmeztetésben részesített a helyi önkormányzatot és a polgármestert, illetve a Kolozs Megyei Rendőrséget a mulasztásért

Tamás-Gebe András, Tordaszentlászló polgármestere lapunknak elmondta, a kétnyelvű feliratokat két hónapja helyezték ki a rendőrségre. A rendőrség nem állta a szerelők útját, csak megmutatták, hogy hová helyezzék ki a táblát.

Azok a közszolgálati intézmények is kaptak kétnyelvű táblát, ahol eddig nem volt ilyen. „Vannak olyan intézmények, amelyek nem akarják kitenni a kétnyelvű táblákat, mi ezt nem tudjuk erőltetni” – fogalmazott Tamás. Hozzátette, amíg nem tiltja meg a törvény, Tordaszentlászlón mindig is lesznek kétnyelvű feliratok, a község bejáratától a kijáratig.

Asztalos Csabától, a CNCD elnökétől megtudtuk, a testület a bíróság indoklására vár, az ítéltet pedig megfellebezik. Elmondta, alaptalan a román sajtóban megjelent hír, miszerint a rendőrségi járművekre is kiterjesztenék a kétnyelvű feliratokat. „Infrastrukturális, regionális és útügyi kérdésekben nincs tiszta jogi rendelkezés. A Kolozs Megyei Rendőrség azt a döntésünket fellebbezte meg, hogy az intézményre kétnyelvű felirat kerüljön és a tájékoztató anyagok jelenjenek meg két nyelven” – fogalmazott Asztalos.

Kimaradt?