„Akkor ebbe most koronavírust főztetek?” – Nem pánikolnak, viccelődnek a kínaiakkal a kolozsváriak

Míg Olténiában elzárkóznak az emberek a kínai portékáktól a rettegett kór miatti félelmükben, addig Kolozsváron viccelődnek a vásárlók a koronavírussal – tudtuk meg péntek délután, amikor felkerestünk több kínai boltot és éttermet a kincses városban. A  kínai árusok a Maszolnak elmondták, a vírus megjelenése óta nem csökkent üzletük forgalma: a kliensek nevetnek, ha betérnek vásárolni, és ritka, aki csak maszkot viselve mer velük érintkezni.

A Digi24 tudósításából kiderült, Craiován tudatosan kerülik az emberek a kínaiakat, legyen szó éttermekről vagy butikokról, nem kérnek a kínai termékekből. Akkora a pánik az olténiai városban, hogy a postai alkalmazottakhoz már nem érkeznek kínai küldemények, a kínai éttermek nem importálnak összetevőket az ázsiai országokból, az emberek pedig nem vásárolnak kínai üzletekből, mert attól tartanak, a ruhákon és a tárgyakon hosszabb ideig megmarad a koronavírus. De világszerte fellángolt a kínaiakkal szembeni előítélet, Budapesten például kerülik az emberek a kínai negyedet.

Kíváncsiak voltunk a kolozsváriak hozzáállására, így felkerekedtünk, és a Monostor és Mărăști negyedben található óriási kínai üzletek elárusítóit, a Hajnal negyedben található kínai étterem menedzserét, és a Széchenyi téren (Mihai Viteazu) lévő két kínai nagyüzlet elárusítóit is megkérdeztük, csökkent-e a forgalom az üzlethelyiségekben, érezhető-e a vásárlók félelme?

„Akkor ebbe most koronavírust főztetek?”

A Hajnal negyedben található kínai étterem menedzsere kiemelte, januárban és februárban mindig kevesebb a látogatójuk: a szilveszteri időszakban sokan megfordulnak náluk, de január végére kissé elcsendesednek a látogatások, amelyek a Valentin-nap körüli időszakban sűrűsödnek újra, tehát a fogyasztás hullámzásának következtében oszlik meg a látogatottság, és nem a koronavírus eredményezi a csökkenést.

Hozzátette, évtizedek óta hűségesek a klienseik, nem riadnak meg a koronavírustól, ellenkezőleg, viccelődve térnek be a kínai étterembe. Kevés az igazán aggódó kérdés, leginkább az ételek kapcsán csipkelődnek. „Akkor ebbe most koronavírust főztetek?” és „ha megeszem, elkapom a koronavírust?” – hangzik el néha rendeléskor, és jót nevetnek ezeken. Kiemelte, a nyugalomhoz az is hozzájárul, hogy az üzletvezetők és az alkalmazottak nem kínaiak, az ételek és összetevők többsége is az országból vagy a környékről származik.„A zöldségeket, a rizst és a húst az országból vásároljuk, a szószokat és a fűszereket pedig Ausztriából” – magyarázta a menedzser.

Arról is felvilágosított, hogy az étterem 1998-ban két román és egy kínai részvényes befektetéséből jött létre, így az akkori alkalmazottak – akik közül többen máig ott dolgoznak a Hajnal negyedben található étkezdében – a kínai tulajdonostól tanulhattak recepteket, taktikákat,  jómaga szakácsként is tevékenykedett. Mára azonban csak román alkalmazottak dolgoznak a vendéglőben.

„Nem a koronavírus, hanem az influenza miatt viselnek maszkot”

A Monostor és Mărăști negyedben található kínai üzletek, valamint a Széchenyi tér (Piața Mihai Viteazu) két kínai üzletének alkalmazottai elmondták, náluk sem csökkent a forgalom, és ritka az a vásárló, aki maszkkal tér be hozzájuk. Ha mégis előfordul, nem a koronavírustól való félelmében, hanem az influenzajárvány miatt viseli a védőeszközt.

Az óriásbutikokban kínai elárusítók is munkálkodtak, de nem sikerült velük szót értenünk: az alkalmazottak, bár megértik a nyelvet, nem beszélnek sem románul, sem angolul, így kollégáik válaszoltak kérdéseinkre. Kiderült, hosszú évek óta nem látogattak haza családjukhoz, gyermekeikkel és párjaikkal telefonon tartják a kapcsolatot, így nem érintkeztek a koronavírus fertőzte kínai emberekkel. Azt is tudtunkra adták, hogy féltik szeretteiket, de Kolozsváron ők maguk nem tartanak a koronavírustól.

Az alkalmazottak szerint városban keveset tudnak a vásárlók a vírusról, és ha jut is hozzájuk információ, érdektelenül hagyja őket: „Nagyobb a riogatás, mint maga a probléma” – magyarázták. Mi is azt tapasztaltuk, hogy nem pánikolnak az emberek: a piacok és üzletek hemzsegtek a látogatóktól, a kínai kiszolgálók pedig mosolygósan fogadták az érdeklődő klienseket.

Kapcsolódók

Kimaradt?