Az egészségügyi reform módosítása: alkotmányossági kifogást emelt a Nép Ügyvédje

Alkotmányossági kifogást emelt a Nép Ügyvédje a sürgősségi kormányrendelet ellen, amelynek értelmében a páciensek magánkórházakban is igénybe vehetik az országos egészségügyi programok keretében nyújtott szolgáltatásokat.

Az ombudsmani hivatal szerint az egészségügyi reformról szóló törvényt módosító, 2020/25-ös sürgősségi kormányrendelet szembemegy az alkotmány előírásaival, és "súlyosan sérti a román állampolgárok egészséghez való jogát".

A beadványban leszögezik, a rendelet kezdeményezői elmulasztottak jóváhagyást kérni a technikai támogatást nyújtó minisztériumközi bizottságtól - bár ez a törvény által előírt kötelezettségük lett volna, mivel a jogszabály a sürgősségi ellátásra is kitér -, ennélfogva a teljes rendelet alkotmányellenes - állítják.

Hangsúlyozzák továbbá, hogy a jogszabály polgári jogokat és szabadságokat érint, márpedig az alkotmány tiltja ilyen rendeletek kiadását, ugyanakkor nem jelölik meg, hogy milyen rendkívüli helyzet indokolta a sürgősségi rendelet elfogadását.

A Nép Ügyvédje szerint a 2020/25-ös sürgősségi kormányrendelet sérti az egészség védelméhez és az állami egészségügyi intézményekben való ellátáshoz való jogot. "Ha az állami alapok nagy része a magánszektorhoz kerül, közép- és hosszú távon ez az állami egészségügyi rendszer fokozott elszegényedéséhez fog vezetni" - nyomatékosítja.

A beadványba arra is rávilágítanak, hogy ez esetben nem korrektek a versenyfeltételek, mivel az állami szolgáltatónak különféle törvényi és adminisztrációs kötelezettségei vannak. "A magánszektor például saját maga állította szabályok szerint szerzi be a különféle anyagokat és gyógyszereket, számára nem kötelező betartani a közbeszerzésekre vonatkozó törvényt, míg az állami szektor köteles alávetni magát a közbeszerzési törvényben előírt eljárásoknak" - hangoztatják.

A Nép Ügyvédje azt is kifogásolja, hogy a 2020/25-ös sürgősségi kormányrendelet "liberalizálja a sürgősségi ellátást". Ez nagy paradigmaváltást jelent, amely nem vihető végbe széles körű konzultáció nélkül - teszi hozzá.

Kapcsolódók

banner_bcxvIA0Y_2.jpg

Kimaradt?