Saját laboratóriumot kapott a Hargita Megyei Sürgősségi Kórház

Március elsejétől teljes mértékben átveszi a vizsgálatok elvégzését a Csíkszeredai Hargita Megyei Sürgősségi Kórház kedden átadott új laboratóriuma az eddigi külső szolgáltatótól. Saját laboratóriumi szolgáltatásait 20 év elteltével indítja újra az intézmény. A laboratórium jelentős lépés a kórház jövője, a regionális fontosságú és klinikai szerepet ellátó intézménnyé alakulás irányába – tudtuk meg az új laboratóriumot bemutató sajtóeseményen.

Az új laboratórium átadásán Dr. Konrád Judit, a kórház menedzsere kihangsúlyozta, hosszú évek és sok ember munkájának köszönhető a labor létrehozása. A menedzser megköszönte az eddigi szolgáltató munkáját. Háláját fejezte ki a MOL Romániának, amely a csíkszeredai Polgár-Társ Alapítvány révén kiegészítő eszközök beszerzését támogatta a labor számára, 214.000 lej értékben. Ugyanígy köszönetet mondott a Sanitas szakszervezetnek, amely 12.465 ezer lej értékben segítette a labor felszerelését. A laboratórium helységeinek a kialakítására a kórház 60.883 ezer lejt költött.

„Olyan laboratóriumot hoztunk létre, amely egy éven belül akkreditálható kell legyen a RENAR által.  Ugyanakkor biztos vagyok benne, hogy a saját kórházi labor létrehozása szakmailag is a megfelelő döntés volt, amely a betegeink javát szolgálja” – szögezte le a menedzser.

Az intézményfenntartó Hargita Megye Tanácsa részéről Borboly Csaba elnök az átadás kapcsán kiemelte: a célkitűzés az, hogy a gyors és hatékony orvosi ellátásért ne kelljen az itt lakóknak messzire utazniuk. „A megfelelő orvosi munka és a leletek gyors értékelése miatt is fontosnak tartottuk, hogy a kórháznak legyen saját laboratóriuma és ebben a munkában jól és gyorsan dolgozott a kórház igazgatótanácsa. Azért is tudunk jól haladni előre, mert a megyei tanács testületében összhang van a kórház fejlesztését illetően, és mert az RMDSZ parlamenti képviselete komoly támogatásokat tudott kivívni az intézmény számára. Ezt az utat folytatjuk továbbra is: a megyei tanács idei költségvetése keretében a beruházási lista legalább egyharmadát kórházi tételek teszik ki” – mutatott rá Borboly Csaba. 

Dr. Melles Orsolya, a kórház orvosigazgatója a labor létrehozásának folyamatát ismertette. Felidézte, a laboratóriumi szolgáltatásokat 2000-ben szervezte ki a kórház, az újraindítás folyamata pedig nem volt egyszerű. A labor felszerelésére a mérőműszereket béreli a kórház, a reaktívokra pedig közbeszerzési procedúrákat bonyolítottak le. Amint az orvosigazgató rámutatott, ennek előnye, hogy a szerződés értelmében négyévente kicserélődnek a gépek, így mindig modern felszereléssel tudnak dolgozni. Ismertette, eddig két orvost, két biológust és hat asszisztenst alkalmaztak a laborba, és a napokban zajlik egy másik versenyvizsga, amelyen további öt asszisztenst alkalmaz a kórház ebbe az egységbe.   

Dr. Tar Gyöngyi, a Hargita Megyei Közegészségügyi Igazgatóság vezetője a kórház Adminisztratív tanácsának tagjaként is üdvözölte a laboratórium beindulását. „Egy modern, magasszintű és minden szakágat tartalmazó kórház számára nélkülözhetetlen a saját laboratórium. Úgy érzem, hogy ezzel az újraindítással a kórház nyerni fog” – mondta az igazgató.

Címlapfotó forrása: Hargita Megyei Sürgősségi Kórház

Kapcsolódók

banner_bcxvIA0Y_2.jpg

Kimaradt?