Így döntött az alkotmánybíróság mobiltelefonos feltöltőkártyák ügyében


-A A+

Alkotmányellenesnek nyilvánította kedden az alkotmánybíróság azt a sürgősségi kormányrendeletet, amely a személyes adatok megadására kötelezte volna azokat, akik mobiltelefonos felöltőkártyát akartak vásárolni.

A döntést egyhangúlag hozta meg a taláros testület. A rendeletet az októberben megbuktatott, Viorica Dăncilă miniszterelnök vezette kormány fogadta el, és tavaly szeptemberben jelent meg a hivatalos közlönyben. Ennek ellenére ez a rendelet azóta sem lépett hatályba, mert előbb 2020. január 1-ére halasztották a hatályba lépését, majd további három hónappal hosszabbították meg a határidőt, így csak március 1-től lépett volna érvénybe.

A taláros testület azért nyilvánította alkotmányellenesnek - s ezáltal elfogadta a nép ügyvédjének kifogásait - mert a jogszabály-módosítás sürgőssége nem volt megindokolva egy ilyen horderejű kérdésben, amely sok ember személyes adatainak tárolására vonatkozik. A taláros testület szerint a rendelet hatályba lépésének sorozatos halasztása éppen azt támasztja alá, hogy nem volt indokolt a sürgősség, ezért nem indokolt az egyébként azonnal hatályba lépő sürgősségi kormányrendelettel dönteni erről a kérdésről.    

A Dancila-kormány a 2019  júliusi szörnyű caracali gyilkosság felderítése nyomán döntött a felöltőkártyák vásárlásának szigorításáról. A gyilkos férfit azzal gyanúsítják, hogy tavaly két lány életét oltotta ki, miután elrabolta és megerőszakolta őket. A kormány ezzel a lépéssel azt szerette volna elérni, hogy könnyebben azonosíthatók legyenek a bűnözők.
EZT OLVASTA MÁR?

X