FRISSÍTVE - Nem fertőződött meg koronavírussal a Temesváron kezelt fiatal

FRISSÍTVE Koronavírus-fertőzés gyanújával kezelnek egy 25 éves resicabányai fiatalt a temesvári járványkórházban. A fiatalember ápolóként dolgozott Németországban az elmúlt időben, ahol négy koronavírus-fertőzött beteggel került kapcsolatba.

Eddigi információk szerint a fiatalember Németországban egy négytagú, koronavírussal fertőzött családot gondozott – megfelelő védőruhában. Legutóbb február 5-én került kapcsolatba velük, 7-én Resicabányára érkezett, kedden lázra és köhögésre panaszkodott. A koronavírus-fertőzésre utaló tünetek miatt a helyi kórházba ment, ahonnan a temesvári Victor Babeș járványkórházba küldték.

A fiatalembert a többi betegtől elkülönítve tartják, és addig, amíg nincsenek meg a vizsgálatok eredményei, a pácienssel kapcsolatba lépő 5 resicabányai orvost otthoni karanténba helyezték. Szintúgy monitorizálják a férfi családját is. Az influenzavírust nem mutatták ki a szervezetében, a fiatalembertől biológiai mintát vettek, amelyet Bukarestbe küldtek laboratóriumi vizsgálatra. A koronavírus jelenlétére vonatkozó vizsgálatok eredménye a következő napokban várható.

Továbbá arról is hírt adtak az országos lapok, hogy a fiatalember nemrég Szörényordason (Gărâna) is járt a testvérénél, valamint a Szemenik-hegységben síelhetett. Még nem tudni, hogy itt lépett-e közeli kapcsolatba más személyekkel.

FRISSÍTÉS1  - A Krassó-Szörény Megyei Közegészégügyi Igazgatóság képviselői szerdán közölték, hogy a megye szintjén válságstábot hoztak létre, miután a fiatalember kedd este jelentkezett a resicabányai megyei sürgősségi kórházban lázra, köhögésre és rekedtségre panaszkodva.

"A sürgősségen kiderült, hogy a páciens a németországi Trostberg városban dolgozik egészségügyi asszisztensként és állítólag koronavírussal fertőzött személyeket gondozott" – nyilatkozta Daniel Botgros, a közegészégügyi igazgatóság szóvivője. Mivel felmerült a koronavírussal való megfertőződés gyanúja, Cristian Gâfu Krassó-Szörény megyei prefektus elrendelte a válságstáb felállítását.

A Raed Arafat államtitkárral való megbeszélés nyomán az a döntés született, hogy a pácienst sürgősen, de a megfelelő járványtani intézkedések betartásával, mentőautóval átviszik a temesvári Victor Babeş Járványkórházba. A páciens távozása után fertőtlenítették a resicabányai kórház sürgősségi részlegét, illetve a szobát, ahol az el volt különítve, a mentőautó pedig a Temes Megyei Katasztrófaelhárító Felügyelőségnél maradt fertőtlenítés céljából, mondta el Daniel Botgros.

A Krassó-Szörény Megyei Közegészégügyi Igazgatóság azonosította a resicabányai kórház egészségügy személyzetének minden tagját, aki február 11-én szolgálatban volt. Tizenhat személyről van szó, akit megfigyelés alatt tartanak.

FRISSÍTÉS2 - Nem mutattak ki koronavírust a 25 éves fiatalembernél. Virgil Musta, a kórház szóvivője közölte az Agerpres hírügynökséggel, hogy a bukaresti laboratóriumban végzett analízisek során nem találtak koronavírust a betegtől vett biológiai mintákban.

Kapcsolódók

Kimaradt?