Koronavírus-pánik Marosvásárhelyen: Kínából hazatérő anyukától tart egy szülői közösség

Koronavírus-pánik borzolja a kedélyeket egy lakótelepi iskolában Marosvásárhelyen: annak a gyermeknek a karanténba helyezését kéri egy szülői csoport, akinek az édesanyja a napokban tér haza Kínából.

A hotnews.ro hírportál az Agerpresre hivatkozva azt írja, a George Coșbuc Általános Iskola szülői közössége azt kéri, hogy a gyerek mindaddig ne járhasson iskolába, amíg az orvosok nem bizonyítják, hogy sem ő, sem az édesanyja nem hordozza a koronavírust. Emellett azokat a tanulókat, akik az érintettnek rokanai vagy szomszédai, kéthetes karanténba helyeztetnék.

Claudiu Bândilă, a Maros megyei tanfelügyelőség vezetője az Agerpres hírügynökségnek azt nyilatkozta, az anya az egészséügyi minisztérium rendelete értelmében hazaérkezése után kötelezően karanténba vonul, a gyereknek azonban joga van a tanuláshoz, így nem tiltható meg az, hogy iskolába járjon. A Maros megyei közegészségügyi igazgatóság a hírügynökséggel közölte: az iskolában naponta végeznek majd járványszűrést, amint hazatért az érintett diák édesanyja, és meghozzák a szükséges intézkedéseket, ha gyanús tüneteket észlelnek.

A kínai Hupej tartományban megjelent koronavírusnak a helyi Nemzeti Egészségügyi Bizottság jelentése szerint 908 halálos áldozata van az országban. A vírust 27 országban regisztrálták, de halálos eset Kínán kívül továbbra is csak a valójában az országhoz tartozó, de széles körű autonómiával rendelkező Hongkongban és a Fülöp-szigeteken  volt, mindkét áldozat kínai volt, akik a járvány központjának tartott Vuhanból érkeztek. Romániában mindeddig nem jelentettek koronavírusos fertőzést, a hatóságok azonban készenlétben vannak.

(Címlapi illusztráció forrása: Getty Images)

Kapcsolódók

banner_bcxvIA0Y_2.jpg

Kimaradt?