FRISSÍTVE – Egy 18 éves helybélit gyanúsítanak a héderfájai harangláb felgyújtásával

FRISSÍTVE: Őrizetbe vettek egy 18 éves héderfájai fiatalt, akit azzal gyanúsítanak, hogy szándékosan felgyújtotta a falu református templomának haranglábát, ami teljesen megsemmisült a tűzben – írja a zi-de-zi.ro portál a Maros Megyei Rendőr-főkapitányság közleményét idézve.

A közigazgatásilag Küküllőszéplak községhez tartozó Héderfáján szombat hajnalban, három óra körül vették észre, hogy ég a 19. században épült harangláb. A lángokban a két harang is megsemmisült.

A tűzoltóság illetékese valószínűsítette, hogy gyújtogatás okozta a tüzet, és annak a gyanúját erősítette meg Nagy Csaba héderfájai református lelkész is.

A rendőrség tájékoztatása szerint az okozott kár mértéke körülbelül 50 ezer euró. A szándékos gyújtogatás gyanúja egy helybeli 18 éves fiatalra terelődött, akit 24 órára őrizetbe vettek, és kezdeményezték előzetes letartóztatását. A nyomozást a Dicsőszentmártoni Bíróság ügyészsége vezeti – tették hozzá a közleményben.

FRISSÍTÉS: Nagy Csaba héderfáji református lelkész az MTI-nek elmondta: a község polgármesterétől értesült a gyanúsított őrizetbe vételéről. Hozzátette: a 18 éves fiú egy dicsőszentmártoni szakiskola diákja, magyar nemzetiségű és egy neoprotestáns gyülekezet tagja. Hat éve költözött a faluba, ahonnan az édesapja származik. A lelkész úgy tudja, hogy a fiatalember beismerte tettét. Az indítéka nem ismert, de a lelkész szerint a fiú gyermekkora óta vonzódott a tűzhöz, és az utóbbi időben előszeretettel játszott tüzes videojátékokat.

Nagy Csaba elmondta: a fiú őrizetbe vétele remélhetőleg lecsillapítja a faluközösséget, amely hetek óta retteg a tűztől. Héderfáján ugyanis november óta sikeres vagy sikertelen gyújtogatások egész sora történt. Ezen a héten a harangláb mellett a református egyház gondnokának a fóliasátra és a gyanúsított családjának a csűrje esett a lángok martalékául. A lelkész hozzátette: korábban egy műanyag ökovécé égett le a faluban, és kétszer próbálták felgyújtani a haranglábat, akkor sikertelenül.

A Maros megyei Héderfájának a 2011-es népszámláláson 677 lakosa volt, 96 százalékuk magyarnak vallotta magát.

 

(Nyitóképen: A harangláb üszkös romjai | Fotó: MTI)

Kapcsolódók

Kimaradt?