Kihagyták a magyarokat a pályaválasztási műhelymunkából

Egyetlen magyar tannyelvű középiskola sem szerepel azoknak a Szatmár megyei gimnáziumoknak a listáján, amelyek részt vesznek a megyei tanfelügyelőség és a megyei tanács szervezésében tartandó pályaválasztási kampány műhelymunkálatain. A képzésen szakmai önéletrajz írását, munkainterjún való megjelenést és viselkedést oktatnak.

Szász Piroska,Szatmár megyei főtanfelügyelő helyettes a maszol.ro-nak azt mondta, nem tudja, miként lehetséges az, hogy egyetlen magyar tannyelvű iskola sem vesz részt a műhelymunkálatokban. Az idei kampányt a Szatmár Megyei Nevelésügyi Erőforrás és Tanácsadó Központ (CJRAE) szervezi, melynek igazgatója, Sânziana Cristea tiszte volt felvenni a kapcsolatot a tanfelügyelőséggel és a kiválasztott iskolákkal is. A kampányról, amelynek a megyei tanfelügyelőség is társszervezője, Szász is csak tegnap értesült, sajtótájékoztatón.

A diákoknak meghirdetett pályaválasztási segítség május végéig tart, tájékoztatott a szatmar.ro. A kampány első mozzanataként pénteken 9 órától állásbörzét szerveznek már végzett illetve végzős középiskolások számára a Szakszervezetek Művelődési Házában. Szombaton a Grand Mallban a megye gimnáziumai mutatkoznak be az általános iskolások számára. A május 17-19. között pedig a Szatmári Készült termékkiállításon várják a dolgozni vágyó fiatalokat a szatmári cégek - egy újabb állásbörze keretein belül mutatják be ajánlataikat.

Szatmár megye valamennyi általános iskolája kap majd egy DVD-t, amelynek segítségével a gyerekek tájékozódhatnak a megye gimnáziumairól - ezzel a továbbtanulási lehetőségeket igyekszik bemutatni a tanfelügyelőség. Közben idén is felmérik a végzős diákok továbbtanulási vagy munkavállalási opciót, ezzel párhuzamosan zajlik majd a diákok pszichológiai felmérése is.

Mariana Roman Szatmár megyei főtanfelügyelő szerint az immár hatodik alkalommal megrendezésre kerülő kampány célja, hogy a fiatalokhoz olyan információkhoz jussanak továbbtanulásuk illetve munkavállalásuk kapcsán, amelyek segítségével legjobban ki tudják aknázni saját képességeiket, fel tudják építeni karrierjüket.

Kimaradt?