Huszonnégy megyében vannak sertéspestisgócok

Huszonnégy megye 246 településén 552 afrikaisertéspestis-gócot tartanak nyilván jelenleg, az esetek száma csökkenő tendenciát mutat - közölte csütörtökön az Országos Állategészségügyi és Élelmiszer-biztonsági Hatóság (ANSVSA).

További tizenkét megyében csak vaddisznóknál mutatták ki a vírus jelenlétét. A legtöbb fertőzési gócot Teleorman (200), Giurgiu (85) és Olt (64) megyében tartják nyilván. Az intézmény tájékoztatása szerint eddig 577.212 sertést pusztítottak el. A fertőzést ugyanakkor 2942 vaddisznónál is kimutatták.

Országos szinten február 6-áig 14.803 sertéstulajdonost kártalanítottak, nekik összesen 403,380 millió lej kártérítést utaltak ki. Az afrikai sertéspestis 2017. július 31-én jelent meg először Romániában, Szatmár megyében.

Az ANSVSA felhívja a figyelmet, hogy a sertéspestissel való fertőzés gyanúját azonnal jelenteni kell, az állatokat pedig meg kell semmisíteni. Az afrikai sertéspestis az emberre nem ártalmas, ám a megfertőződött állatok kivétel nélkül elpusztulnak. A betegséget nem lehet kezelni, és nem létezik védőoltás sem ellene, csak a szigorú állategészségügyi előírások betartatásával lehet elejét lehet venni a kór terjedésének. 

Kapcsolódók

Kimaradt?