FRISSÍTVE - Székelyföldön is fennakadásokat okozott a hóviharokkal visszatérő tél

FRISSÍTVE - Négy megyében az éjszaka folyamán az összes utat lezárták és az összes iskolában szünetel csütörtökön az oktatás; több vasúti szakaszon akadozik a közlekedés, és 131 település maradt országszerte áram nélkül – megviselték Romániát a hóviharok.

A kedvezőtlen időjárás főként a délnyugati megyékben okozott fennakadásokat, de Székelyföldet is érintette. Mint írtuk, szerdán Hargita megyében több útszakaszt lezártak, hat településen szünetelt az áramszolgáltatás, és két balánybányai iskola bezárt.

A Infotrafic jelentése szerint csütörtök reggel Hargita megyében lezárva maradt a Gyergyószentmiklós és Gyilkostó közötti DN12C, illetve a Parajd és Bucsin közötti DN13B jelzésű út a viharos erejű szél által kidöntött fák miatt. Kovászna megyében nem lehet közlekedni a Kovásznát Buzăuval összekető DN10-es jelzésű úton.

A Hargita megyei rendőrség közlése szerint a megyében több baleset is történt a kedvezőtlen időjárás miatt. Székelyudvarhely és Csíkszereda között egy kidőlt fa rázuhant egy kisbuszra, de senki nem sérült meg. Maroshéviz környékén, a DN15-ös jelzésű úton azonban egy kidőlt fa miatt kórházba kellett szállítani egy kamionost.

 

A hóviharok megviselték a fővárost is. Az éjszaka folyamán a kidöntött fák gépkocsikat rongáltak meg, a szél lakóépületekben is károkat okozott. Jelentős viharkárokat jelentettek Arad, Bihar és Temes megyében is.

Az Országos Meteorológiai Szolgálat jelentése szerint csütörtök reggeltől délutánig az ország 18 megyéjében van érvényben másod- vagy elsőfokú hóviharriadó.

FRISSÍTÉS: Csütörtök reggel 16 megyében dolgoznak az Országos Sürgősségi Igazgatóság (DSU) munkásai az utak szabaddá tételén, az áramszolgáltatás helyreállításán és a hóban ragadt személyek kiszabadításán. Az útkarbantartók csúszásgátló anyaggal szórják fel az úttesteket.

A következő megyék érintettek: Brăila, Bihar, Beszterce-Naszód, Buzău, Călăraşi, Krassó-Szörény, Konstanca, Galac, Giurgiu, Hargita, Ilfov, Ialomiţa, Prahova, Suceava, Tulcea, Vrancea, illetve Bukarest. Az ország több megyéjében - Brăila, Buzău, Ialomiţa és Tulcea - a csütörtökre virradó éjszaka minden út le volt zárva, ezeket az időjárási viszonyoktól függően nyitják meg a nap folyamán. Érintett a közlekedés az A2-es autpályán is, illetve több országúton Bihar, Brassó, Călăraşi, Galac, Hargita, Ialomiţa, Prahova, Vrancea megyében.

A DSU tájékoztatása szerint reggel 6.30-kor nem volt még áramszolgáltatás 19 megye - Fehér, Bihar, Brăila, Buzău, Beszterce-Naszód, Kolozs, Kovászna, Dâmboviţa, Galac, Giurgiu, Hargita, Ilfov, Máramaros, Maros, Prahova, Szeben, Szatmár, Szilágy és Vrancea - 180 településén. Az áramszolgáltató munkásai dolgoznak a vezetékek helyreállításán.

Kapcsolódók

Kimaradt?