Ingyenesen elérhetőek a csíkkarcfalvi Metodikai Központ egészségügyi szolgáltatásai

Számos egészségügyi kezelést kínál a Csíkkarcfalván 2019-ben átadott Orvosi és Metodikai Központ. A Székelyföldi Jégkorong Akadémiához tartozó intézmény nem csupán a sportolók felkészülését és rehabilitációját szolgálja, nyitva áll a nagyközönség előtt is. A központban elérhető egészségügyi szolgáltatások egy részét támogatja a Hargita Megyei Egészségbiztosítási Pénztár. Az erről szóló megállapodást kedden írták alá Csíkkarcfalván a központot működtető Mens Sana Alapítvány és az egészségbiztosítási pénztár képviselői.

Nagy Attila, a Mens Sana Alapítvány ügyvezető igazgatója az esemény felvezetőjében kiemelte: amikor 2016-ban hozzáfogtak a Székelyföldi Jégkorong Akadémia fejlesztéséhez, olyan rendszerben gondolkodtak, amely nem csak a sportot fogja kiszolgálni, hanem a nagyközönséget is és a felcsíki térség szociális- és egészségügyi problémáira is tud reagálni.

„Ma egy olyan lépést teszünk, amely egy új szolgáltatást tesz elérhetővé a kistérségben, amely által ingyenek fizikoterápiás kezeléseket tudunk nyújtani a jövőben” – hangsúlyozta Nagy Attila. Az ügyvezető kiemelte, hogy rendkívül eredményes szakmai együttműködést sikerült kialakítaniuk a Hargita Megyei Sürgősségi Kórházzal, amely során nem konkurenciaként, sokkal inkább partnerként tekintettek egymásra és így tesznek a jövőben is.

Növekvő igények

Dr. Konrád Judit, a Hargita Megyei Sürgősségi Kórház menedzser igazgatója elmondta: örömmel vesznek részt ebben a projektben szakmai partnerként, hiszen a csíki régió lakossága lesz gazdagabb általa egy olyan szolgáltatással, amely során a betegek személyes igényeire is kiemelt figyelmet tudnak fordítani. Az igazgatónő kiemelte: a központban végzett tevékenységek iránt egyre növekvő igény mutatkozik, ezt az általa vezetett intézmény járóbeteg-ellátásának paciens-számain is érzik, ugyanakkor a karcfalvi intézményben nem csak a betegségek gyógyítására, hanem az egészségmegőrző tevékenységek elvégzésére is lehetőség nyílik.

Duda Tihamér, a Hargita Megyei Egészségbiztosítási Pénztár igazgatója kihangsúlyozta: a szakmai együttműködés már a központ tervezése idején elkezdődött. „Úgy próbáltunk együttműködni, hogy ez a központ az emberek igénye szerint és az egészségbiztosítási pénztárral való szerződéskötést is figyelembe véve a legmegfelelőbben készüljön el” – magyarázta.

Az igazgató kihangsúlyozta, hogy a Metodikai Központ által nyújtott szolgáltatásokra nagy igény van Hargita megyében, ahol eddig csupán a csíkszeredai és a székelyudvarhelyi kórházban, valamint két tusnádfürdői magánszolgáltató által voltak azok elérhetőek. Duda Tihamér kiemelte: a Metodikai Központ egészségügyi szolgáltatási kapacitása jelenleg 35 százalékban van kihasználva. „Ezt a 35 százalékot kell minél fentebb tornázni annak érdekében, hogy minél több karcfalvi és környékbeli személy részesülhessen a sportolókon kívül is ezekben a szolgáltatásokban” – fogalmazott az igazgató.

Gábor Tibor, Csíkkarcfalva polgármestere kiemelte: amikor 2003 augusztusában elkezdték a műjégpálya építését, nem gondolták, hogy „ide is el fognak jutni”. A községvezető hangsúlyozta, hogy a fejlesztések nem érnek véget, a tervek szerint a műjégpálya, illetve a Metodikai Központ mellé egy több funkciót ellátó épületet fognak majd elkészíteni, ahol többek között szálláshelyeket és éttermet is kialakítanak a jövőben.

Török Attila a Metodikai Központ igazgatója elmondta, hogy egyre inkább megismerik a környéken élők az általa vezetett intézményt. A vezető kiemelte: nem könnyű megfelelő szakmai személyzetet találni a központ működéséhez, ám úgy érzi, „nagyon jó úton haladnak” ennek az elérésében. „Vannak kollégáink, akik külföldről tértek haza és olyanok is, akik nagyvárosi életet maguk mögött és csatlakoztak a csapatunkhoz, ugyanakkor szeretnénk a szakembergárdát tovább erősíteni a jövőben” – mondta.

A szerződés aláírását követően a sajtó képviselőinek lehetőségük volt megismerkedni a Metodikai Központ épületével, felszereléseivel. Az intézménybejárás alkalmával Dr. Erőss Mária, a Hargita Megyei Sürgősségi Kórház balneo-fizioterápiás főorvosa kiemelte: a XXI. század legnagyobb orvosi szakmai kérdései közé tartozik, hogy hogyan viszonyuljon a gyógyítás a fájdalomhoz. A szakember kiemelte, hogy egyre inkább középpontba kerül a prevenció, a betegségek kialakulásának megelőzése. A főorvos ugyanakkor emlékeztetett: a Metodikai Központ felszerelései természetesen nem alkalmasak bármilyen fájdalom kezelésére, hiszen léteznek olyan állapotok, amelyek esetében kifejezetten ellenjavalltak, ilyenek például a daganatos megbetegedések.

Moldován Rita fizioterápiás orvos, a központ munkatársa a Maszol érdeklődésére elmondta: az intézmény szolgáltatásait bárki igénybe veheti, aki a háziorvosától beutalót hoz. A központban orvosi konzultációt követően kidolgozzák a kezelési tervet, majd ennek megfelelően elvégzik az előírt kezeléseket. A kezelések közben, illetve végén ellenőrző szakorvosi konzultáción vesznek részt a páciensek – tudtuk meg a szakembertől.

A most megkötött szerződés értelmében az egészségbiztosító legfeljebb 21 nap kezelést finanszíroz évente, kivételt képeznek a 18 év alatti paralízises betegek, akiknél ez a szám 42 nap.

Kapcsolódók

Kimaradt?