FRISSÍTVE - Az utóbbi 15 hónap legnagyobb földrengését mérték Romániában

FRISSÍTVE: A Richter-skála szerinti 5,2-es erősségű földrengést észleltek pénteken 3 óra 26 perckor Vrancea megyében.

A földmozgást Bukarestben és a környező megyékben is érezni lehetett. Raed Arafat belügyi államtitkár péntek reggel a Digi24-nek elmondta, károkról nem érkeztek jelentések. Egy buzăui és egy ploiești-i személyhez pánikroham miatt kihívták a mentőket.

Az országos földfizikai intézet tájékoztatása szerint a földmozgás 121 kilométeres mélységben történt, Brassótól 85, Bákótól 96, Ploieşti-től 100 kilométerre. Ez volt az elmúlt esztendő legerősebb földrengése, ennél nagyobb földmozgást 2018 októberében mértek legutóbb, az 5,8-as erősségű volt és Buzău megyében észlelték. Az elmúlt év legerősebb földrengése a Richter-skála szerinti 4,7-es erősségű volt, és május 18-án következett be Suceava megyében.

FRISSÍTÉS: A Vrancea térségében észlelt szeizmikus tevékenység normálisnak tekinthető – nyilatkozta az országos földfizikai intézet (INFP) vezérigazgatója, Constantin Ionescu, aki szerint nem lesznek utórengései a Vrancea megyében péntek hajnalban történt, a Richter-skála szerinti 5,2-es erősségű földrengésnek.

„A Vrancea megyében észlelt földrengésnek nincs köze az Albániában vagy a nemrég Törökországban történtekhez. Romániában más mélységben történnek a földrengések, ez a szeizmikus tevékenység normális Vranceában. Időnként előfordul egy-egy, a Richter-skála szerinti 5,2-es vagy legtöbb 6-os erősségű földrengés, általában körülbelül kétévente” – magyarázta a szakember.

Ionescu azt is elmondta, hogy 5,2-es megnitúdónál nem kell utórengésekre számítani, ilyenek rendszerint a Richter-skála szerinti 7-es erősségűnél nagyobb földrengéseknél jelentkeznek. Az INFP elnöke hozzátette, 2019-ben volt egy időszak, amikor sok kisebb, a Richter-skála szerinti 3-as és 4-es közötti erősségű földmozgást regisztráltak, ezek azonban 130 km alatti mélységben következtek be.

Kapcsolódók

Kimaradt?