Patthelyzet Gyergyóditróban: a közösség bocsánatkérést vár, a vendégmunkásokat alkalmazó cég nem tágít

Nem készítette fel eléggé a községet a vendégmunkások érkezésére, ezért bocsánatkéréssel tartozik a közösségnek a két Srí Lanka-i pékmestert alkalmazó vállalkozás – véli a "migránsok" jelenléte ellen tiltakozó gyergyóditrói csoport élére álló katolikus segédlelkész. A cég vezetői azt mondják, hogy nem kötelességük elszámolni a lakosságnak.

Mint korábban írtuk, lakossági fórumot tartanak Gyergyóditróban szombaton, mert a helyiek egy jelentős csoportja fellázadt két külföldi vendégmunkás jelenléte miatt. A Srí Lankai-i pékmestereket a gyergyói térség legnagyobb péksége alkalmazta.

A vendégmunkások jelenléte elleni ellenállás egyik vezéralakja a községben tevékenykedő katolikus segédlelkész. Biró Károly a Maszol érdeklődésére elmondta: a falu lakosai jelezték neki, amikor a Srí Lanka-i pékek alkalmazásáról tudomást szereztek. ”Mint lelki vezető, természetesen nyugalmat szeretnék a településen, de a történtek hatására mégis úgy éreztem, hogy képviselnem kell a híveket” – nyilatkozta az ügyben betöltött szerepére vonatkozó kérdésünkre. Ezért még a szerdai tanácsülést megelőző hétvégén leült a polgármesterrel és néhány tanácsossal átbeszélni a helyzetet.

A vállalkozó kérjen bocsánatot a közösségtől!

„Megijedtem, amikor fenyegetőzni kezdtek az emberek, és a fenyegetések miatt a vasárnapi szentmise után a templomban maradt híveknek tartottam egy beszédet. Kértem őket, hogy fogalmazzuk meg közösen a kérdéseinket, kéréseinket, amelyeket továbbíthatok a vállalkozó felé és a polgármester felé is” – idézte fel a történteket Biró Károly. A segédlelkész megkereste a vállalkozót is, és azt remélte, meg tudják oldani a helyzetet a településen úgy, hogy az ügy nem kerül a nyilvánosság elé. Biró úgy fogalmazott: az emberek megijedtek, féltek, ráadásul van tapasztalatuk arról, hogy milyen más kultúrájú emberekkel együtt élni (a község roma közösségével való konflikusokra utalt – szerk. megj.).

„Azt gondolom, a vállalkozó nem készítette fel eléggé a falut a vendégmunkások idejövetelére. Mi egy zárt közösség vagyunk, nehezen engedünk be ide más embereket. A ditróiak körüljárják az ide érkező idegeneket, ezt lelkészként én is megtapasztaltam” – mondta a segédlelkész. Biró Károly szerint a vállalkozónak bocsánatot kellene kérnie a közösségtől. „Neki is meg kell értrenie, hogy nem kell ide ilyen messziről munkásokat hozni. A falu lakosságának a fele biztosan megfordult ebben a pékségben és a vállalkozó emberekkel szembeni viselkedése miatt hagyták ott” – magyarázta.

Biró Károly arra számít, hogy a szombatra szervezett falugyűlésen sokan jelen lesznek, és megjelenik majd a vállalkozó is, akinek személyesen tehetik fel kérdéseiket, illetve együtt gondolkozhatnak megoldáson. A segédlelkészt szembesítettük a vendégmunkások jelenlétét ellenzők táborában tapasztalható – többek között a Facebookon megnyilvánuló – gyűlölködéssel, tettlegességre való uszítással. Megkérdeztük tőle, szerinte ezek a jelenségek miként egyeztehetők össze a keresztény értékekkel és a papi hivatásával.

"Nem akarunk senkit bántani, vagy inzultálni. Senkit sem gyűlölünk. Én az oltáron is ezt képviselem. Arra kérjük a világot, hogy bennünket is értsenek meg. Megvannak a saját kéréseink, vágyaink, félelmeink” – válaszolta Biró Károly.

"Nem tartozunk elszámolással"

Köllő Katalin, a vendégmunkásokat alkalmazó pékség ügyvezetője a Maszol megkeresésére elmondta: bármilyen kérdésben nyitottak arra, hogy egyeztessenek az emberekkel, de nem gondolják, hogy elszámolással tartoznak a település közössége felé. Ezért is nem vettek részt a szerdán megtartott tanácsülésen. „Volt egy előzetes megbeszélésünk a polgármesterrel és az önkormányzati képviselőkkel, amelyen ismertettük az álláspontunkat” – árulta el a cégvezető.

Kérdésünkre, hogy mi lesz a vendégmunkások sorsa, Köllő Katalin elmondta: ugyanolyan munkaerőnek tartják őket, mint bárki mást. „Nem szeretnénk elbocsátani őket, reméljük, megértik ezt a falu lakói is!” – fogalmazott. A cégvezető szerint az emberek „egyszerűen nem készültek fel arra, hogy színes bőrű emberekkel éljenek együtt". Ezért is kellett őket bérelt lakásba, Gyergyószárhegyre költöztetni, pedig Ditróban ingyenesen tudték volna biztosítani a lakhatásukat. Köllő Katalin hangsúlyozta: szerinte nem veszik el senki megélhetését a vendégmunkások. "Ma is alkalmaztam valakit a faluból, a napokban is jött helyből új munkaerő" - mondta.

A szombatra tervezett falugyűlésen való részvételre még nem kaptak felkérést. „Gondolkozunk, hogy részt vegyünk-e rajta – mondta a cégvezető. – Ha tudnak arra válaszolni, hogy miért bántja őket ennek a két embernek a jelenléte, elgondolkozunk a hogyan továbbon, de eddig semmilyen értelmes válasz nem hangzott el erre a kérdésre”.

Kapcsolódók

banner_bcxvIA0Y_2.jpg

Kimaradt?