Afrika körbeutazására vállalkozott két sepsiszentgyörgyi fiatal

Pénteken indul 40 napos kalandos utazásra két sepsiszentgyörgyi fiatal, Debreczeni László és Demeter László. Arra készülnek, hogy nyugati irányba kerüljék meg Afrikát, ezúttal 17 országot érintve szeretnének eljutni a Fokvárosig. A Khumba Transz-Afrika Expedíció során részt vesznek egy terepautós versenyen, majd magánúton továbbhaladva ajándékokat visznek a szegénysorú afrikai gyerekeknek, illetve megpróbálnak gazdasági kapcsolatokat is kiépíteni háromszéki és afrikai vállalkozók között.  

Debreczeni László a Maszolnak elmondta: abban hisznek, hogy ez a fajta turizmus által valóban meg lehet ismerni egy országot, az ott élők életvitelét és kultúráját, hiszen nem arra készülnek, hogy turistáknak kijelölt ösvényeken, illetve vásárokban járjanak, hanem valóban megtapasztalják, hogyan élnek az afrikai emberek.

„A korábbi afrikai expedíciók során megtapasztaltuk azt, amit itthon sokan nem is tudunk felfogni, hogy bár nagy szegénységben élnek, mennyire boldogak tudnak lenni az ottaniak. Jó tanítás tud lenni számunkra, hogy miközben mi a javaktól, a pénztől, egy jó állástól várjuk a boldogságot, az afrikaiak szegényen is boldogak tudnak lenni”, mondta Debreczeni László.

Székely furfanggal oldják meg a terepautós verseny kihívásait

Debreczeni Lászlónak és Demeter Lászlónak nem ez az első Afrika expedíciója, hiszen évekkel ezelőtt a Budapest–Bamako rallyval kezdték, majd versenyeztek az Asia Race túrán, ahol második helyezést értek el. Tavalyelőtt pedig sikeresen teljesítették a fekete kontinenst észak-dél irányba átszelő, Khumba Transz-Afrika Expedíciót, tíz országon át több mint 16 ezer kilométert utaztak.

Az idei kalandjuk is a fekete kontinensre vezet, ugyanis beneveznek a következő Budapest–Bamako rally túraautó versenyébe, amely minden eddiginél messzebbre viszi a résztvevőket, Nyugat-Afrika szívéig. A 17 napos, 8 235 kilométer hosszú rally Magyarország – Marokkó – Mauritánia – Szenegál – Guinea és Sierra Leone útvonalon halad, mondta Debreczeni László. Hozzátette: ebben a versenyben a sebesség számít a legkevésbé, ennél fontosabb a navigációs készség és a műszaki felszereltség, illetve a furfang az akadályok megoldásához.

„A verseny minden szakasza úgy van kialakítva, hogy lehetetlen 100 százalékban teljesíteni, a szervezők által állított akadályokat észre kell venni és elkerülni, ahhoz, hogy egy egészséges 80 százalékot tudjunk teljesíteni. Azt reméljük, hogy ebben segít bennünket a székely furfang”, fogalmazott Debreczeni László.  

Ami elromolhat, el is romlik!

Az Afrika-túra nagy felkészülést igényelt, mutatott rá a sepsiszentgyörgyi fiatal: egyrészt adminisztratív jellegű felkészülésre volt szükség, hiszen 17 országot készülnek átszelni, mindenhová vízumot kellett igényelniük, és ezt sok esetben nem tudták Romániában megtenni, így a más európai országokban lévő afrikai külképviseleteket kellett megkeresniük. Másrészt szükséges volt az alapos műszaki felkészülés is, be kellett szerezni a szükséges navigációs berendezést, és fel kellett készítsék a Toyota típusú autójukat. Többek között szükség volt dupla üzemanyagtartályra, amelybe 200 liter üzemanyag tankolható, de szükség van kompresszorra, amellyel a nehéz terepen leengedik, aszfalton pedig felpumpálják az abroncsokat, szükség van ventilátorokra a hűtésnek, pótkerekekre, illetve autó tetejére szerelhető sátorra.

Az adószakértőként dolgozó Debreczeni László azt a mondást idézte fel, miszerint „az életben csak két dolog biztos: az adó és a halál”, de szerinte ehhez biztosan hozzátehető, hogy az autó elromlik, hiszen a korábbi expedíciójuk során megtanulták, hogy egy ilyen utat nem lehet megúszni autójavítás nélkül. Ezért kell olyan járművet választani, amelyet a helybéliek is gyakran használnak, ahhoz ugyanis találnak cserealkatrészeket. Bár vannak jobb terepautók az ő Toyotájuknál, amely egy öszvér túraautó, de Afrikában ez a jármű gyakori, így nem okoz gondot a javítása.

Negyven nap, negyven labda az afrikai gyerekeknek

A Budapest–Bamako rallyt követően a két fiatal sepsiszentgyörgyi vállalkozó magánexpedíció keretében még mintegy 10 000 kilométeren folytatja utját, és a nyugati parton kerülik meg Afrikát egészen Fokvárosig. Terveik szerint Sierra Leone fővárosából, Freetown-ból, Libéria, Elefántcsontpart, Ghána, Togo, Benin, Nigéria, Kameron, Gabon, Kongo, Angola, Namíbia érintésével jutnának el a Dél-Afrika köztársasági Fokvárosig. A teljes Afrika-túrát mintegy 40 naposra tervezik.

Debreczeni László elmondta: korábbi útjaik során is mindig vittek magukkal valamilyen segélyt, így ruhákat, élelmiszert vagy gyógyszereket, ám 2018-ban egy furcsa eset kapcsán jöttek rá, hogy mi az, aminek a legnagyobb hatása van. Elmesélte, hogy a Kalahári sivatagban, egy bushman törzsnél voltak megszállva, amikor látták, hogy egy kisgyereknek nagy, elfertőződött seb van a lábán. Ezt a sebet ellátták és ehhez gumikesztyűt használtak, majd a kezelés végeztével a kesztyűt felfújták és labdát formáztak belőle. „Megdöbbenéssel láttuk, hogy mekkora örömet szereztünk ezzel a gyerekeknek, akik soha életükben nem láttak labdát és önfeledten játszottak a felfújt gumikesztyűvel”, mondta Debreczeni László. Idén 40 labdát visznek magukkal, és a 40 napos expedíció során naponta egy labdát felfújnak és átadnak az afrikai gyerekeknek, olyan helyen, ahol a legnagyobb örömet tudnak ezzel szerezni.

Gazdasági kapcsolatokat is építenének

Mivel mindketten vállalkozók, illetve Debreczeni a Kovászna megyei Kereskedelmi és Iparkamara alelnöki tisztségét is betölti, az idei afrikai útjuk során gazdasági kapcsolatokat is megpróbálnak kiépíteni Háromszék és Afrika között. A Budapest–Bamako rallyt követő 12 afrikai országban felkeresik az ottani kereskedelmi kamarákat, bemutatják a háromszéki gazdasági lehetőségeket és keresik a kapcsolódási lehetőségeket Kovászna megye és az afrikai országok között, amennyiben ezek kialakulnak, az egész térség tud ebből nyerni, mondta Debreczeni László.

Érdeklődésünkre arra is kitért: 40 napos, közel 20 000 kilométeresre tervezett afrikai autós kaland során csak saját hibájukból adódóan kerülhetnek veszélybe, ezért fontos, hogy minden helyi szabályt legszigorúbban betartsanak. Példaként említette, hogy tavalyelőtt az volt a legveszélyesebb helyzetük, amikor Tanzániában olyan helyen autóztak, ahol többször is ki volt táblázva, hogy katonai övezet és tilos ott megállni. Ezt nem vették komolyan, és ahelyett, hogy átautóztak volna az övezeten, letáboroztak, de azonnal megjelentek a felfegyverzett, fenyegető katonák. Szerencsére sikerült kimagyarázni magukat és sértetlenül folytathatták útjukat, mondta Debreczeni László.

A két sepsiszentgyörgyi fiatal afrikai kalandjait itt lehet követni.

Kapcsolódók

Kimaradt?