Hivatalos: ekkor tartják idén a próbavizsgákat

Megjelent a Hivatalos Közlönyben a próbaképességvizsga és próbaérettségi menetrendje. A VIII.-osok és XII.-esek márciusban próbavizsgáznak, a XI.-esek felmérése opcionális, míg a VII.-esekről nem esik szó a kedden megjelent tanügyminiszteri rendeletben.

A Hotnews által idézett, hivatalossá vált menetrend szerint március 23-án román nyelv és irodalomból, 24-én matematikából, 25-én pedig anyanyelvből próbavizsgáznak a nyolcadikosok. Az eredményeket április 3-án közlik.

Az érettségi előtt álló végzősök március 23-án román nyelv és irodalomból, 24-én a szaknak megfelelő tantárgyból (matematika vagy történelem), 25-én anyanyelvből, 26-án pedig a szaknak megfelelő választható tantárgyból próbaérettségiznek. A próbavizsgákon szerzett jegyeket csak a diák írásos kérésére írják be a katalógusba.

A miniszteri rendeletben továbbá az áll, hogy májusban újabb próbavizsgát szervezhetnek a tanfelügyelőségek, ahol helyi szinten kidolgozott tételeket kapnak a nyolcadikos és tizenkettedikes diákok. Ezen a felmérésen a tizenegyedik osztályos diákok is részt vehetnek, részletezi a rendelet.

Bár beiktatását követően Monica Anisie tanügyminiszter azt mondta, támogatja, hogy a próba-képességvizsgán a hetedikes tanulók tudását is mérjék fel, illetve két hete is utalást tett arra, hogy esetükben nem törlik el a próbavizsgát, mindössze májusra halasztják, a Hivatalos Közlönyben kedden megjelent miniszteri rendeletben sehol nem esik szó a hetedik osztályos tanulókról.

(Címlapi illusztráció forrása: realitatea.net)

Kapcsolódók

banner_bcxvIA0Y_2.jpg

Kimaradt?