Szamosújváron találkoztak a Petőfi-ösztöndíjasok és mentoraik

A szamosújvári Téka Alapítványnál tanácskoztak csütörtöktől szombatig az erdélyi szórványmagyarság településein dolgozó Petőfi-ösztöndíjasok és mentoraik. 

A rendezvényt pénteken látogatta meg Szilágyi Péter, a Magyarország Miniszterelnökségének nemzetpolitikáért felelős miniszteri biztosa. Köszöntőjében elmondta: megtörténhet, hogy az erdélyi szórványközösségekben az évek során elfelejtik egy-egy népdal szövegét, amelyet a Petőfi-ösztöndíjasoktól tanultak, de megmarad a közös éneklés élménye.

„Az összetartozás-tudat olyasvalami, amin megéri munkálkodni, ami nem kopik meg az évek során, amihez mindig visszanyúlhatunk” – fogalmazott a miniszteri biztos. Hozzátette, bármit elveszíthetünk, de a szellemi értékeink, a kultúránk, a történeteink mindig a mieink maradnak. 

A miniszteri biztos aí MTI tudósítójának telefonon elmondta: a Romániában szolgálatot teljesítő 38 Petőfi-ösztöndíjas közül 29 tudott eljönni a mentorával együtt a szamosújvári találkozóra, melynek célja, hogy a különböző szórványközösségekben dolgozó ösztöndíjasok megismerjék egymás munkáját, próbáljanak együttműködéseket kialakítani. 

Szilágyi Péter elmondta: a Petőfi-ösztöndíjasok a magyar állam támogatásával tavaly szeptemberben érkeztek egy-egy szórványközösségbe, ahol ez év május végéig maradnak. Általában kulturális eseményeket szerveznek, népzenét, néptáncot oktatnak, színjátszókört vezetnek, magyar nyelvet tanítanak, helyi újságot szerkesztenek, rádióadásokat készítenek, cserkészprogramokat vezetnek, de mindegyiküknek meg kell találnia a saját útját a helyi magyar közösségekhez. Példaként említette, hogy olyan ösztöndíjas is van, aki intézményben nevelt, hátrányos helyzetű fiatalok közé került, és sportolói múltját elővéve a küzdősportok oktatása által tudta megtalálni a hangot a fiatalokkal. 

A miniszteri biztos megjegyezte: nagyon különböző helyzetben lévő szórványközösségekbe kerültek az ösztöndíjasok, hiszen teljesen mások a kihívások a nagyvárosi szórványban, mint egy-egy kis faluban, de valamennyien arról számoltak be, hogy a közösségek, amelyekbe érkeztek, nagyon hálásak azért a munkáért, amit elvégeznek. 

„Az a cél, hogy megtartsuk a magyarnak született gyermekeket a magyarság számára. Erősítsük az összefogást. Erről is szól az idei év, a nemzeti összetartozás éve is” – nyilatkozta Szilágyi Péter. A miniszteri biztos elismeréssel szólt arról a munkáról, amelyet a rendezvénynek otthont adó szamosújvári Téka Alapítvány végez a mezőségi szórványban. Úgy vélte: ez nemcsak Erdélyben, hanem az egész Kárpát-medencében példaértékű.

Kapcsolódók

Kimaradt?