Koronavírus: fertőzött beteg érkezhetett Bukarestbe

FRISSÍTVE: Orvosi kivizsgálásra vittek egy férfit, aki szombat délután érkezett meg Tel Avivból a bukaresti Henri Coandă repülőtérre egy Ryanair-járattal, mert felmerült a gyanú, hogy a Kínából terjedő, új típusú koronavírus megfertőzte.

Az adevarul.ro információi szerint az utas korábban Kínában járt, és olyan tünetei voltak, amelyeket a veszélyes kór okoz. A férfi már a gépen rosszullétre panaszkodott, ezért a pilóta felvette a kapcsolatot a bukaresti irányítótoronnyal. Miután a repülő leszállt, az utast egy orvoscsapat vette át. Az információt utóbb a repülőtér igazgatósága is megerősítette

A férfit mentőautóval a bukaresti Matei Balş Járványkutató Intézetbe szállították kivizsgálásra. Nem hivatalos források szerint izraeli állampolgár, és három hónappal ezelőtt járt Kínában. Arról, hogy miként készülnek a román hatóságok a koronavírus terjedésére, itt olvashat részleteket. 

Magyarországon is volt két gyanús eset

Magyarországon két gyanús esetet vizsgáltak ki, de egyiknél sem igazolódott be a fertőzés - mondta a Külgazdasági és Külügyminisztérium (KKM) tájékoztatásért is felelős államtitkára szombaton Budapesten, sajtótájékoztatón.

Menczer Tamás közölte, a kínai hatóságok lezárták Vuhan várost és az azt körülvevő Hopej tartományt, így senkinek nem javasolják az oda történő beutazást, mert onnan kijutni jelenleg nem lehet. Hangsúlyozta, négy Vuhanban tartózkodó magyar állampolgárról tudnak, akik egy szállodában laknak és munkavállalási céllal érkeztek az országba, valamint egy magyar férfival tartják a kapcsolatot Hopej tartományban, ők mind jól vannak, azt azonban egyelőre nem lehet tudni, mikor hagyhatják el a térséget.

Dolgoznak a vakcinán

Menczer Tamás megerősítette, a koronavírusról a jelenlegi információk alapján azt lehet mondani, hogy eredetileg valószínűleg állatról terjedt emberre, később viszont már emberről emberre terjedt. A statisztikák szerint egy beteg átlagosan másfél-két embert fertőz meg, a betegek 20 százaléka önerőből, azaz bármiféle gyógyszer bevétele nélkül felgyógyult.

Felhívta a figyelmet arra is, hogy szakemberek szerint a személyes higiéniára történő nagyobb odafigyeléssel, így például a gyakori kézmosással könnyebb elkerülni a betegséget. Kiemelte, több ország tudósai dolgoznak a vírus elleni hatásos vakcinán. Az államtitkár jelezte továbbá, a Kínából érkező csomagok esetében nincs szükség speciális óvintézkedésekre, mivel azok nem fertőznek.

Kapcsolódók

Kimaradt?