Megemelt összegekre lehet pályázni a Zöldövezet program idei kiírásában

Szerdán Csíkszeredában mutatták be a MOL Románia és a Polgár-Társ Alapítvány zöldövezeti programjának előző évi eredményeit, valamint idei kiírását. Ez alkalommal jutalmazták az elmúlt év legjobb pályázatait is, érdekesség, hogy a városi zöldövezeti kategóriában – első alkalommal – két projektet is díjaztak. 2020-ban megemelt összeg áll a pályázók rendelkezésére.

Potozky László, a Polgártár-Társ Alapítvány igazgatója, valamint Camelia Ene, a MOL Románia ügyvezető igazgatója visszatekintettek a tizennégy éves együttműködésre, amelynek eredményeképpen országszerte számos projektet valósítottak meg civil szervezetek, iskolák, lakóközösségek, természetvédelmi szervezetek.

A Zöldövezet program 2019. évi kiírása során közel 700 ezer lej értékben támogattak különböző projekteket, amelyek közül 362 városi zöldövezetet, 258 védett természeti területet célzott meg. A különböző támogatott tevékenységekbe 16 500 személyt vontak be a pályázók, akik összesen 65 ezer négyzetméternyi zöld felületet hoztak létre, illetve újítottak fel, eközben 7 ezer fát, cserjét, dísznövényt ültettek el – sorolta az elmúlt év eredményeit az alapítvány vezetője.

Camelia Ene és Potozky László örömmel jelentették be, hogy ebben az évben 100 ezer lejjel megemelték a kiosztható összeget, így összesen 796 ezer lejre pályázhatnak az érdeklődők. Egyúttal megemelték a maximálisan megpályázható összegeket is, eszerint városi projektek esetében 11 ezer lej, védett területek esetében pedig 26 ezer lej lesz a legmagasabb pályázható összeg 2020-ban.

Az eseményen jutalmazták az elmúlt év pályázati kiírásának legjobbnak ítélt projektjeit. A 2019-es Zöldövezet díj nyertese a Városi Zöldövezetek programrészben a Piatra Neamț-i Petru Rareș középiskola szülői egyesülete, valamint a dézsi Piticot Egyesület. Védett Területek programrészben a Biológiai Sokféleség Megőrzéséért Egyesületet (Asociația pentru Conservarea Diversității Biologice - ACDB) jutalmazták.

Az idei pályázatok benyújtásának határideje: 2020. február 20, 16 óra. A pályázattal kapcsolatos részletek megtalálhatók a Polgár-Társ Alapítvány honlapján.

Mi ez a program? 

A MOL Románia és a Polgár-Társ Alapítvány idén tizenötödik alkalommal hirdeti meg a Zöldövezet programot. A kezdeményezés a gyerekek és az ifjúság bevonását ösztönzi a városi zöldövezetek fásítását és rendezését célzó projektekbe, és jelentős fejlődésen ment át a 2006-os indulás óta.

Az első évben egy Hargita megyében indított pilótaprogram révén próbálták felmérni a program hatásait. A 7 000 eurós támogatási keretből 12 különböző projekt kivitelezését segítették, az eredmények pedig minden várakozást felülmúltak. Ennek köszönhetően a második évtől kezdve a Zöldövezetet már országos programként hirdették meg.

Akezdetben a városi zöldövezetekre összpontosító program 2009-től egészült ki egy újabb komponenssel, a természetvédelmi területek népszerűsítését célzó Védett területek kategóriával. A Városi zöldövezet kategória keretében olyan projektek kaphatnak támogatást, amelyekben civil szervezetek különböző intézmények együttműködésével városi zöldövezetek létesítését vagy rehabilitációját tűzték ki célul a helyi közösségek bevonásával, különböző ökológiai nevelés jellegű tevékenységeken keresztül. A Védett területek kategóriában olyan projektek juthatnak anyagi forráshoz, amelyekcélja a védett területek népszerűsítése, elfogadottsági szintjének növelése a helyi közösségek, civil szervezetek, iskolák és természetvédelmi területek kezelői bevonása révén.

Kapcsolódók

banner_bcxvIA0Y_2.jpg

Kimaradt?