A Hargita-hegység rendezési tervéről tanácskoztak Csíkszeredában

A természetvédelmi szempontok, a hely turisztikai jellege és önmeghatározó szerepe a prioritások a Hargita-hegység rendezési tervében. Erről tartottak az érintettek megbeszélést csütörtökön a csíkszeredai megyeházán.

Hargita Megye Tanácsa sajtóirodájának pénteki beszámolója szerint folytatják a rendezési terv engedélyeztetési folyamatait, figyelembe véve a természetvédelmi szempontokat, ezért elvezetik a szennyvizet. A tanácskozáson Borboly Csaba megyei tanácselnök elmondta: felkérik Szentegyháza önkormányzatát, hogy adja át a hozzá tartozó utat a megyei tanács ügykezelésébe, hogy tudjanak haladni a munkálatokkal.

Napirenden volt a Madarasi-Hargita hegycsúcsának a rendezése is, amely, ahogy Bíró Barna Botond fogalmazott, nemcsak turisztikai szempontból fontos, hanem az önmeghatározásunk, az identitásőrzésünk helyszíne is. A Mária út zarándokútvonal egy nyomvonalának is a célpontja a csúcs, ilyen szempontból is fontos helyszín. A managementterv szellemében meg kell találni a jó megoldást a csúcs rendezésére.

A megbeszélésen az az ötlet körvonalazódott, hogy néhány kopjafa maradjon a mostani helyén, a többieket pedig helyezzék el a Mária út mentén. Tavasszal pedig megalakítják azt a bizottságot, amely a Mária út szellemében a kereszteket és a kopjafákat kezeli. A mostani állapot tarthatatlan, ki kell alakítani egy olyan szakrális teret, amelyhez természetes anyagokat/megoldásokat használnak.

Hargita Megye Tanácsa prioritásai között szerepel a különleges vonzáskörrel rendelkező turisztikai zónák fejlesztése, ez része Hargita megye fejlesztési stratégiájának – állapították meg a megbeszélés résztvevői.

Kapcsolódók

Kimaradt?