Meghallgatásra várja Dorin Floreát a diszkriminációellenes tanács

Jövő héten meghallgatásra várja Marosvásárhely polgármesterét az Országos Diszkriminációellenes Tanács (CNCD) – mondta Asztalos Csaba a Digi24 hírtelevízónak. A CNCD elnöke szerint Dorin Florea gyermekvállalással kapcsolatos magatartása régmúlt időket idéz.

Asztalos Csaba elmondta, meg fogják vizsgálni Dorin Florea nyilatkozatait, és eldöntik, hogy diszkriminációról vagy gyűlöletbeszédről van szó.

A diszkriminációellenes tanács elnöke ugyanakkor felelősségteljesebb magatartásra intette a választási kampány előtt álló politikusokat. „A polgármester magatartása régmúlt időket idéz, és ez szomorú” – fogalmazott. Rámutatott: tudja, hogy választási év van, de a közpolitikákhoz nem így kell hozzáállni.

Mint korábban írtuk, Dorin Florea marosvásárhelyi polgármester szerint bizonyos feltételekhez kell kötni a gyermekvállalást – például jövedelem, végzettség –, és ha a szülők ezeket nem teljesítik, jónak látná, hogy a gyermek állami gondozásba kerüljön. Florea a román sajtónak később egyértelműsítette, hogy a roma közösségre utal, mint mondta, tudomása van olyan 12-13 éves lányokról, akik a gyermekpénz miatt válnak anyákká.  

(Címlapfotó forrása: Facebook)

Kapcsolódók

Kimaradt?