FRISSÍTVE – Szerdán is szünetel az oktatás az aradi német líceumban

FRISSÍTVE: Gondatlanságból elkövetett testi sértés, magánokirat-hamisítás, hamis okirat tudatos felhasználása és mérgező anyagokkal való visszaélés gyanújával bűnügyi eljárást indított a rendőrség az aradi Adam Müller Guttenbrunn iskolában történt kártevőirtással kapcsolatban, miután a pénteki fertőtlenítést követően hétfőn több tucatnyi gyerek kórházba került – közölte keddi közleményében az Arad Megyei Rendőr-főkapitányság (IPJ). Az iskolában szerdán sem lesz tanítás.

Kedd reggeli sajtóhírek szerint 40-re nőtt azoknak a diákoknak a száma, akik az aradi sürgősségi osztályra kerültek az Adam Müller Guttenbrunn Elméleti Líceum általános iskolai tagozatán végzett fertőtlenítés, rovar- és rágcsálóirtás nyomán jelentkezett tüneteikkel. Az iskolában felfüggesztették a tanítást, amíg ki nem derítik, hogy mi okozta a tömeges megbetegedést; 14 gyereket kórházban kezelnek.

A tömeges megbetegedés nem a német tannyelvű iskola főépületében történt, hanem a szintén Újaradon található, Posada utcai ingatlanban, ahol az általános iskolai osztályok működnek. Az első hét gyerek a tanítás után, hétfőn kora délután lett rosszul: vörös kiütések jelentek meg az arcukon, rosszullétre, hányingerre panaszkodtak, többen hánytak is, és nehezen kaptak levegőt. Később kilencre, majd 13-ra, kora estére pedig húszra nőtt a megbetegedett gyerekek száma: mindannyian 11-13 éves korúak, hatodik és hetedik osztályos tanulók. Némelyikük olyan rosszul volt, hogy oxigénmaszkot adtak rá, hogy lélegezni tudjon. Éjfélkor 32, reggel hatkor már 40 gyerek volt, aki átlépte a sürgősségi kórház küszöbét, közülük 14-et benntartottak megfigyelésre és kezelésre.

A szülők elmondása szerint a gyerekek egy része arra panaszkodott, hogy ragacsosak voltak a padok és az iskolai székek. Mario Stoica, az iskola igazgatója elmondta, hogy a téli vakáció utolsó hetében, a múlt pénteken végzett fertőtlenítést, rovar- és rágcsálóirtást egy cég az iskolában. Hétfőn ő maga is tanított azokban az osztályokban, amelyekben megbetegedtek a diákok, de mind mondta, neki panaszkodtak akkor a gyerekek. Hozzátette, hogy a fertőtlenítést végző vállalkozás az iskolát fenntartó önkormányzat által szervezett versenytárgyaláson nyerte el a megbízást, ő nem is volt kapcsolatban vele, annyit tud róla, hogy egy Hunyad megyei székhelyű cégről van szó.

Hétfő este több tucatnyi szülő aggodalmaskodott a sürgősségi osztály bejáratánál, ahová a sajtót nem engedték be. Szülőként érintett az Arad megyei önkormányzat alelnöke, Sergiu Bîlcea is, akinek mindkét gyermeke a német tannyelvű iskolába jár, és mindkettőt kórházba kellett vinni.

A tömeges megbetegedés hírére riasztották a rendőrséget, a közegészségügyi igazgatóságot és a megyei katasztrófavédelmi felügyelőséget is, amely vegyi-bakterológiai csoportját küldte a helyszínre.

 

Gheorghe Stoian Arad megyei prefektus elrendelte a tanítás felfüggesztését az iskolában, amíg ki nem derítik, hogy mi váltotta ki a megbetegedést, és meg nem szüntetik annak okát. Vizsgálatot rendeltek el a fertőtlenítést végző cégnél is.

A szülők körében azért is nagy volt a riadalom, mert még élénken él a közemlékezetben, hogy tavaly novemberben egy temesvári tömbházban két kisgyermek és egyikük édesanyja életét vesztette egy végzetes rovar- és rágcsálóirtás következtében. Utóbb kiderült, hogy a fertőtlenítést végző cég a feketepiacról szerezte be a gabonatárolók rágcsálóirtásához használatos vegyszereket, és túl nagy dózisban alkalmazta, és az így képződő mérges gáz vezetett a tragédiához. A temesvári eset után országszerte vizsgálatokat rendeltek el a rágcsálóirtó cégeknél, és a közel 350 vizsgálat után több mint 50 esetet bűncselekménynek nyilvánítottak a hatóságok a veszélyes vegyszerek használata miatt.

Tiszta a levegő

Semmit nem mutattak ki a mérőműszerek az iskola osztálytermeinek levegőjében – közölte kedd reggel az Arad Megyei Katasztrófavédelmi Felügyelőség (ISU). A szakemberek a levegő összetételét vizsgálták, majd mintát vettek a padokról és más tárgyakról, amiket laborban elemeznek ki.

„Nem normális, hogy alig két hónappal a temesvári tragikus események után, ilyen dolog még egyszer megismétlődjön. Kirendeltem a minisztérium és az állami egészségügyi felügyelet ellenőrző csoportját, hogy megnézzék, miként ellenőrizték a korábbi rendelkezés értelmében azokat a cégeket, amelyek biocidokkal dolgoznak, olyan kémiai anyagokkal vagy mikroorganizmusokkal, amelyeket kártevő élőlények ellen használnak. Drasztikus intézkedések lesznek, és azok, akik a közegészségügyet veszélyeztetik, fizetni fognak, még akkor is, ha radikálisan meg kell változtatnunk a jogszabályokat” – idézi az egészségügyi minisztérium közleménye Victor Costache miniszter hétfő esti nyilatkozatát.

Az Arad Megyei Közegészségügyi Igazgatóság (DSP) járványügyi szakemberei a gyerekek tüneteit vizsgálják. A DSP és a rendőrség keresi azt a céget, amely a fertőtlenítést, valamint a rovar- és kártevőirtást végezte az iskolában.

Bűnügyi nyomozást indított a rendőrség

Gondatlanságból elkövetett testi sértés, magánokirat-hamisítás, hamis okirat tudatos felhasználása, és mérgező anyagokkal való visszaélés gyanújával bűnügyi eljárást indított a rendőrség az aradi Adam Müller-Guttenbrunn iskolában történt kártevőirtással kapcsolatban, miután a pénteki fertőtlenítést követően hétfőn negyven gyerek kórházba került – közölte keddi közleményében az Arad Megyei Rendőr-főkapitányság (IPJ).

A bűnügyi szolgálat nyomozócsoportja toxikológiai elemzés céljából mintákat vett a helyszínen. A nyomozást az aradi törvényszék ügyésze irányítja.

A specialarad.ro kiderítette, hogy a rovar- és rágcsálóirtást végző vállalat a dévai székhelyű SC DD Chim SRL nevű kft., amelynek egyedüli társult tagja egy bizonyos Veres Csaba, aki 2016-ban Ilie Toma jelenlegi PSD-s parlamenti képviselő munkaadója volt, s a Hunyad megyei honatya felesége annak a dévai önkormányzatnak az alkalmazottja, amellyel Veres cége szintén szerződésben áll. Az 1992-ben bejegyzett DD Chim SRL 2018-ban versenytárgyaláson nyerte el az aradi közterületek és közintézmények rovar- és rágcsálóirtásának megbízását (közel 470 ezer euró értékben), abban az évben, amikor a szintén dévai Salubritate köztisztasági vállalatot bízták meg az aradi utcai hulladékszállítással.

Hárítja a felelősséget az önkormányzat

Az aradi polgármesteri hivatal kedd délután közleményben cáfolta az iskolaigazgató állítását, miszerint az önkormányzat bízta volna a dévai céget a fertőtlenítéssel.

„A munkálatra a tanintézmény és a SC DD Chim SRL közti szerződés alapján került sor. Ugyancsak a tanintézmény vezetősége rendelte meg a munkát, és határozta meg annak időpontját, az aradi polgármesteri hivatal nem volt érintett ebben” – olvasható a közleményben.

Az önkormányzat sajtóosztálya azt is írta, hogy valamennyi tanintézmény vezetősége önállóan dönti el, mikor végeznek rovar- és rágcsálóirtást, illetve fertőtlenítést, és a szerződéseket is egyénileg kötik meg a kivitelezőkkel.

Szerdán sem lesz tanítás

Az Arad Megyei Tanfelügyelőség kedd délutáni közleménye szerint az Adam Müller Guttenbrunn Elméleti Líceum Posada utcai épületében szerdán sem lesz tanítás, hogy a tantermeket a közegészségügyi igazgatóság (DSP) előírásainak megfelelően kitakaríthassák. Azt is írták, hogy más tanintézményektől 13 fős takarítószemélyzetet irányítanak át az iskolába, hogy gyorsabban menjen a munka.

Kapcsolódók

Kimaradt?